A hagyományoknak megfelelően Bél Mátyás történetíró (1684-1749) születésnapján tartották meg a Honismeret Napját. Az országos rendezvényt a Honismereti Szövetség 2019. március 24-én a budapesti Duna Palota Széchényi Termében rendezte. Az esemény főtámogatója az Anyanyelvápolók Szövetsége volt.

-Hirdetés-

A Himnusz eléneklése után Fehérváry Lilla előadóművész, népdalénekes húsvéti hangulatú tavaszköszöntőjével indult a program. Debreczeni-Droppán Béla elnök megnyitója után a Honismeret és a Z generáció témakörében szakemberek helytörténeti kiadványokat, weblapokat illetve applikációkat mutattak be az érdeklődőknek.

Debreczeni-Droppán Béla levezető elnökletével zajlott le a délelőtti tudományos tanácskozás. Dr. Gesztesi Enikő pedagógus a szekszárdi honismereti munkafüzetről tartott előadást a megújuló történelemtanítás tükrében. Izápy-Tóth Nikoletta mérnök a kultúrAktív Egyesület Tiéd a város című könyvsorozatról tartott bemutatót. Szőllősy Marianne gyűjteményvezető Újpestről szóló diákoknak igényesen összeállított könyvekről beszélt.

A délutáni konferencia levezető elnöke Dr. Gesztesi Enikő volt. Dr. Heilauf Zsuzsanna múzeumi intézményvezető és Márkus Zsolt MTA SZTAKI munkatársa Budapest XVIII. kerülete Pestszentlőrinc-Pestszentimre vezetett helytörténeti „sétasegéd” okostelefonra fejlesztésről adtak elő. Dr. Kerekes Dóra gyűjteményvezető a dunakeszi óvodásoknak és kisiskolásoknak írt helytörténeti mesekönyv beszélt. Szabóné Vörös Györgyi könyvtáros és Nagyné Kozma Ildikó tanárnő a „Sétál a család Veszprémben” című honismereti füzetsorozatot mutatták be. Zeitler Ádám a 21. század új eszközeire – drón, blog, instagram – hívta fel a figyelmet, amelyekkel a mai fiatalok számára is élvezhetőbbé válhat a helytörténet megismerése.

Végső István

MEGOSZTÁS