Rengeteg fejlődésen ment keresztül az elmúlt években Tabdi, amit a képviselő-testület munkájának köszönhetnek, hiszen minden lehetőséget megragadnak a fejlesztésekre. Pályázatok tömkelegét adták be, amikkel mindeddig sikerrel jártak. Az eddigi fejlesztések is jó célokat szolgáltak, de ezzel még nincs vége.

-Hirdetés-

 

Szociális alapszolgáltatási központ kialakítása Tabdi községben, TOP 4.2.1.-15-BK1-2016-00015

A volt szövetkezeti irodát nemrég kezdték el felújítani, ami a védőnői szolgálat, a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat, a házi segítségnyújtás, a falu- és tanyagondnokság is itt kap helyet. Az épületben akadálymentesítésre is sor került. Szeretnének még napelemeket, hogy minél kevesebb energiát keljen használni. A szolgáltatás el kívánja érni a településen élő rászoruló személyek szociális étkeztetését is. A legfontosabb célja a fejlesztésnek a község lakosságának igényeihez leginkább alkalmazkodó ellátási rendszer kialakítása. Június 1-re szeretnék befejezni a beruházást és a falunapon ünnepélyes keretek között átadni a közösség használatára.

A szövetkezeti iroda régi és új formájában

VP6-7.2.1-7.4.1.2-16 Külterületi helyi közutak fejlesztése, önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges erő- és munkagépek beszerzése 

Nemrégiben támogatásból vásárolt az önkormányzat egy új traktort és egy padkatakarító gépet is. A pályázat lehetőséget nyújt az 1 km-es elkerülő ipari út kialakítására is, hogy a tehergépkocsik, kamionok szilárd úton közlekedhessenek, ezzel hozzájárulnak a falu közlekedésbiztonságának javításához is.

TOP-1.1.1-16-BK1-2017-00013 Ipari parkok, iparterületek fejlesztése

Az ipari területeknek szánt nem önkormányzati tulajdonú földterületek megvásárlása már megvalósult, összesen 18 helyrajzi számot érint. Még rengeteg munka lesz vele, hiszen az ipari úttal egybekötve 200 méteres aszfaltút és közművek kiépítése is tervbe van. Az ipari övezeten kialakítják a szennyvízelvezetést, vezetékes ivóvizet, megfelelő erősségű áramot, valamint a vezetékes gázszolgáltatást. Minden olyan infrastruktúrát, amire egy gazdálkodónak szüksége lehet.

A fejlesztés hozzájárul a foglalkoztatottsági arány 75%-ra való növeléséhez, mely révén, Tabdin nő a helyben foglalkoztatottak száma.
Fábián Sándor, Tabdi polgármestere

TOP-3.1.1-16-BK1-2017-00026 Fenntartható települési közlekedésfejlesztés

A település központjában minél nagyobb biztonságot szeretnének kialakítani, hiszen ott a legnagyobb a forgalom. A Vasút utca illetve a Dózsa György utca találkozásának csomópontja rendkívül forgalmas gócpont, beláthatatlan kereszteződés, elengedhetetlen a fejlesztése. Itt található az iskola és az óvoda is, valamint az orvosi rendelő.

Nemcsak gyalogos átkelőhelyeket, de még több parkolót is biztosítanak, hogy minél több autó tudjon szabályosan parkolni, ezzel nem akadályozni a mások forgalmát vagy a közlekedésbiztonságát. Ezt a pályázatot már idén szeretnék elkezdeni, s még meg is valósítani.

TOP-3.2.1-16-BK1-2017-00075 Energetikai korszerűsítés Tabdin

Tabdi egészségházának energetikai korszerűsítése, amely által az épületek energiatakarékos és költséghatékony működtetése valósul meg. A korábbi szolgálati lakás és orvosi rendelő belső felújítására és akadálymentesítésre kerül sor, jelen projektben a bővítéssel nem érintett épületrész energetikai felújítása – homlokzati és födémszigetelés, nyílászáró csere és fűtéskorszerűsítés valósul meg. Ezt az év második felében kezdik meg, s 2019. év decemberére tervezik az átadást.

TOP-4.1.1-16-BK1-2017-00006 Egészségügyi alapellátás fejlesztése

A Szent István u. 3. szám alatt egy új egészségügyi komplexumot hoznak létre, amely a háziorvosi és fogorvosi ellátást integrálja.

Az egészségügyi alapellátások egy helységbe történő összevonása céljából a fogorvosi ellátás a régi helyéről a háziorvos kibővülő épületébe költöztetik. Bízva a még hatékonyabb és összehangoltabban működésben.
Jelenlegi védőnői és fogorvosi rendelő épülete

A képviselő-testület több jövőbeli tervéről mesélt nekem Fábián Sándor polgármester.
A jelenlegi fogorvosi rendelő és védőnői szolgálatnak helyet adó épület a jövőben, a település központjának rehabilitációja érdekében elbontásra kerül. Az épület helyére parkolókat alakítanak ki.

A fiatal édesanyákat is támogatni kívánja az önkormányzat, hiszen a régi rendőr szolgálati lakást bölcsődévé kívánják átalakítani, ezzel segíteni őket.

Bele szeretnének vágni a Magyar Falu Programba is, mellyel tovább fejleszthetik a települést. A képviselő-testület fejlesztéseinek köszönhetően, valamint a közösség összefogásának eredményeként egyre több fiatal költözik ide, vagy marad Tabdin. Amelyik ház eladóvá válik, nem sokáig marad lakó nélkül.

K.E.

MEGOSZTÁS