HÚSVÉTI NÉPSZOKÁSOK – program az egész családnak

-Hirdetés-

Április 6-án szombaton kultúrházunkban és a parkban megrendezésre került a népi hagyományokat őrző húsvétunk, melyre igen sokan ellátogattak.
A szervezők falusi hangulatú, hagyományokat megelevenítő lakásba költöztették a napot.
Reggel 8 órától nagymamák dagasztották a sós és édes kalácsot, készültek a lepény és rétestészták, formálódott a pogácsa és hókifli.

Húsvéti finomságok

A tészták összeállításától a megsütésig követhetőek voltak a mozdulatok, gyakorolhatók voltak a „nagymama” fogások. A délelőtt folyamán szemünk láttára „ért” be a barack a készítő keze alatt, a valóság hű másaként. A konyhában főtt a sonka, kolbász és a tojás, szorgos kezek hidegtálat készítettek belőle.

A délelőtt folyamán csuhébaba készítést láthattak és próbálhattak, a tojásfestés rejtelmeit sajátították el az érdeklődők. A szabadfoglalkozású kézműves is tartogatott meglepetést.
Délben a program megvalósítói bográcsban készült kolbászos paprikás krumplit fogyaszthattak el. A népdaléneklési verseny feledhetetlen élménnyel gazdagította a programot, a népdal hatása magával ragadó volt.

A nap folyamán lehetett lovaskocsikázni, nyuszikat és bárányt simogatni.
A tojásfa díszítése, a gyermek néptáncosok műsora mosolyt csalt az arcokra. Majd népi locsolkodás bemutatójával zárult a nap, ahol a legények a leányokat vödörből, vízzel locsolták.

Locsolkodás

Vidám, népi hagyományokat felelevenítő, megőrző programnak lehettek a résztvevők részesei. Egész nap megtekinthető volt a húsvéti kézimunka és kavicskiállítás. A népzene elkísérte az egész napot. A program megvalósítása a település lakóinak köszönhető. A szervezők köszönik az anyagi, eszközbeli, munkavállalási támogatást, hiszen egységben az erő, mely ezúttal is kézzelfogható volt.

-Dusy-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (65 db kép)
MEGOSZTÁS