A faluban csak így nevezik: „Az Alapítvány”. Teljes nevén: Bócsa Község Oktatásáért, Közművelődéséért Alapítvány. Aktivisták százai tettek érte és ezzel együtt a gyerekekért, hogy működjön és teljesítse azt a célt, amiért létre hozták. Idén tavasszal éppen húsz éve ennek!

-Hirdetés-

Igen, 1999-ben állt össze az a csapat, amely felvállalta a nemes célokért befolyó helyi adományok összegyűjtését és koordinálását. Az alapító a Poli-Farbe Vegyipari Kft volt, élén Szabó Antal ügyvezetővel.

Szabó Antal, alapító

Az alapítvány az iskola tanulói úszásoktatásának finanszírozására jött létre, de az eltelt időben tevékenysége nagymértékben változott.
2010 óta aktív szerepet vállal a település közösségi életében. Az aktivisták Bócsa diákjai, gyermekei, a családok érdekében tevékenykednek. A sok bevezetett, megvalósított program közül következzék most néhány:

-Nyuszticsalogató — húsvéti hagyományőrző családi program

-Szentivánéji mulatság (2010-2011)

– Adventi jótékonysági vásár.

Mint Barcsikné Weinhardt Éva, az Alapítvány elnökségi tagja elmondta, annak idején támogatták a vörösiszap katasztrófa károsultjait, fejlesztették a falu játszóterét, új játszóteret építettek, és  megvalósítottak egy kültéri fitnesz parkot is. A közösségi rendezvények sora rendkívül változatos, hiszen szerveztek játszótér takarítást és Kakaó-party-t a gyerekeknek, de például ide tartozik az aktív részvétel a 2018-as Bócsatoron is. Ez volt a „Bokadarálók” csapata, mely az alapítvány rövidített nevéből alakult.

Komoly pályázati tevékenységet is folytatnak: támogatást nyújtanak a gyerekek kirándulásaihoz, kiemelve a Torockóra (Bócsa erdélyi testvértelepülése) történő szervezéseket.

Az alapítvány önmagában kevés lenne ennyi programhoz, rendezvényhez. Az évek során rengeteg segítséget, támogatást kaptak a szülőktől, nagyszülőktől, bócsaiaktól, vállalkozóktól, intézményektől. Szívmelengető érzés, hogy az ötleteik megvalósításához mindig találnak segítséget, támogató hozzáállást.

Káposzta Lajos