húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe. A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon feltámadt. A valláson kívül a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban tartanak.
Ehhez az ünnephez hozzátartozik még a húsvéti nyuszi, ami a húsvéthoz kötődő figura. A gyermekek “hisznek” a húsvéti nyúlban, amely tavasszal titokban, mint a Mikulás, ajándékot hoz nekik. Tabdin megkérdezték a falubeli gyermekeket, kinek mit jelent a húsvét, s miért várják. Persze mindegyik egyből a nyuszira gondolt! A jó kis tojáskeresés, amit a nyuszi egy fészekben rejt el. A locsolók, akik szép verssel készülnek a lányok megöntözésére. Van, akit kölnivel s van, akit szódával, hiszen biztosra akarnak menni, hogy a gyönyörű virágszálak el ne hervadjanak. E virágszálak egy kis finomsággal várják őket s egy-egy kis tojással ajándékozzák meg vendégeiket. Tabdin igyekeznek megtartani ezt a hagyományt, s felélénkíteni a gyermekek számára, hogy miről is szól a húsvét.

A Faluház előtti dekoráció, amit Torgyik Tímea készített
-Hirdetés-

2019. április 16-án az iskolásokat sok szeretettel várták a Faluházba, ahol egy tollas kiscsibét készíthettek Torgyik Tímeával. Színes papírok s sárga tollak tömkelege várta a gyermekeket, amit megérkezésük után egyből fel is használtak. Minden ruhára tollak tapadtak. A technokoltól pedig minden ragadt. Szebbnél szebb kiscsibék készültek ez idő alatt. Nagyon élvezték az iskolások s alig várták, hogy haza érve kirakják dísznek az alkotásaikat.

A tollas kiscsibe készítés közben

Másnap nem csak az iskolások, de az óvodások is elmentek a Faluházhoz, hogy az előtte álló díszes kis tojásfát még díszesebbé tegyék. Hiszen minden gyermek hozott magával egy csodaszép tojást, amivel kiegészíthette a fát. Így lett kerek egész a dekoráció a falu központjában. Ugyanis a kis fa alatt aranyosabbnál aranyosabb figurák lettek kihelyezve: Nyuszi, Bárány, Kiscsibe… minden ami a húsvéthoz kell. Mindezt a faluház kreatív dolgozójának, Torgyik Tímeának köszönetnek.

Tojásfa díszítés közben

Utolsó nap már a gyerekeknek elkezdődött a tavaszi szünet, s hogy becsalják őket a könyvtárba, ahol mozizást szerveztek.  Mégpedig a Hop című mesefilmet vetítették, csak hogy hűek maradjanak a közelgő ünnephez. Ez a mese a fiatal kis nyúlról szól, akinek át kellene vennie apja örökségét, de ő inkább dobos lenne.

A Hop című mese nézése közben

A film végén hazament mindenki, hogy élvezhesse a hosszú hétvégét s készüljenek a húsvétra. A faluban több ifjú lány festett tojást a locsolók számára. Nem csak a gyermekek készültek, hiszen néhány éve pár délceg legény úgy döntött nem hagyják elavulni e szép hagyományt. S tavaly például népviseletbe öltözve lovaskocsira pattanva indultak útnak, hogy a környékbeli lányokat meglocsolják: barátaikat, feleségeiket, s gyermekeiket. Egy verset költöttek, amit saját magukra írtak. Ki a szakmájára asszociált, ki így jelentette be, hogy édesapa lesz. Minden évben kitesznek magukért.

Népviseletbe bújva, lovaskocsin mentek tavaly a lányokhoz

Idén  fehér ingbe bújva elegánsan, kis kosarat kezükbe fogva indultak el, amibe gyűjteni tudták a sok ajándékot amit a lányoktól kaptak.

Délceg legények: Madácsi Ádám, Mikulás István, Horváth Gábor, Kádár Dániel, Mikulás Milán, Markó Dávid.

K.E.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (35 db kép)
MEGOSZTÁS