Birkózó fórumot rendeztek Bócsán a hét közepén. A díszvendég a Magyar Birkózó Szövetség több vezetője, köztük Németh Szilárd elnök volt. A déli megyéket érintő összejövetel témái sorában az eddigi fejlesztések, a célok, valamint a hazai birkózás kilátásai szerepeltek.

-Hirdetés-

Mint a fórum fő előadója hangsúlyozta, nem mindegy, melyik birkózó klub és melyik edző mit garantál… — A tartósan megmaradó sportolói, mindenekelőtt gyereklétszámot? A jó színvonalú edzéseket? A rendszeres részvételt a versenyeken? A jó eredményeket? Sajnos sok esetben történt meg az, hogy vagy a támogatottság, vagy az edző vagy maga a vezetés hibájából elsorvadt adott helyen a birkózás, és hiábavalóvá vált a befektetett pénz és energia.

Fontos a birkózás kommunikációja

Nem tartozik a legnépszerűbb és legszebb sportágak körébe. Aránylag kevés az a szülő, aki a gyerekét küzdősportokra szánja. Ezt a megjelent mintegy nyolcvan sportvezető és polgármester is megerősítette. Ezért szükséges a birkózás fokozott médiamegjelenése. A Szövetség kommunikációs stábja az időszaki nyomtatott kiadványok mellett (Karfiolfül Magazin) félórás sportműsort („Kétváll Magazin”) állít össze az M4 csatornán, emellett rendszeresen posztolnak híreket és információkat a különböző közösségi oldalakon. „Nem vagyok a híve, ritkán nézegetem, de a nagyközönség — tudomásul kell vennünk — leginkább az interneten él” — mondta az elnök.

Emelkedő éremszám

Az elmúlt négy évet elemezve az előadó megmutatta a nemzetközi szintű magyar birkózó éremtáblát is. Ebből kiderült, hogy arany, ezüst és bronzérmünk 2015-ben 26, 2016-ban 26, 2017-ben 35, 2018-ban 39 volt. Az idei év is kecsegtető. Mint elmondta, feljövőben van a női birkózás, a grund, valamint a strandbirkózás, melyek akár látványsportnak is felfoghatók.

És vajon hogy állunk az ázsiai kihívással? A kínaiak sok mindenben jók (asztalitenisz, sakk, torna, ázsiai sportágak), de testalkatuk miatt a mi sportágunkban nem. Sajnos Európa satnyul: a klasszikus görög-római örökségből az öreg kontinensen a kötöttfogású birkózás is háttérbe szorul. De talán a magyar nép éppen ebből profitál majd…

Egy szőnyegen egy nyelven!

A Magyar Birkózó Szövetség fontosnak tartja a sportág népszerűsítését és támogatását a határon túli magyar területeken. A Kárpát-medencei együttműködés keretében már jelentős lépések történtek: Magyarkanizsán (Vajdaság) birkózó akadémia létesült, a Székelyföldön Parajd és Szováta környékén ígéretes utánpótlás képzés zajlik, emellett számos klub kapott hazánkból új birkózó szőnyegeket.

A fertőzés veszélye

Apropó szőnyegek, verejték és kisebb sérülések! A gyerekek egészsége a legfontosabb — hangsúlyozta Németh Szilárd. Keresik a teljes megoldást a szőnyegek fertőtlenítésére, mely tartós védelmet biztosít. Ugyanakkor nem hanyagolható el az edző felelőssége abban, hogy az edzés után mindenki lezuhanyozva hagyja el a helyszínt.

Hozzászólások

Szűcs Csaba kiskunhalasi alpolgármester, birkózó vezető köszönetét fejezte ki a városukban létesülő birkózó terem támogatása miatt. A Dunaferr edzője az oktatási intézményekben történő megjelenést, a testnevelés órán tanított birkózási ismereteket és fogásokat emelte ki. A szülők és gyerekek meggyőzése egyébként egy erre a célra korábban Bócsán felvett oktatófilm levetítésével is megvalósulhat. Petróczi Andor és Káposzta Lajos filmje nem hiányozhat egy birkózó edzői polcról sem!

Lakatos Attila soltvadkerti szakosztályvezető a társadalmi megjelenés szerepét hangoztatta. Be kell vinni a birkózást a köztudatba (ahol ez még nincs jelen esetleg)! A bajnokságokra és sportbálakra neves vendégeket kell hívni, akik ott beszélgetve népszerűsítik a sportágat. A Szövetség elnöke rögtön kiemelte, hogy ez csak megfelelő viselkedéssel érhető el: egy sportoló nem hódolhat káros szenvedélynek és az alkohol fogyasztást is szigorú kontroll alatt kell tartania.

Az előadás után a díszvendég megköszönte Szőke-Tóth Mihály polgármester segítségét a fórum összehívásában és a helyszín biztosításában. Csoportkép készült, majd Petróczi Balázs, a sportegyesület ügyvezető alelnöke vezetésével Németh Szilárd elnök és Bacsa Péter alelnök megtekintette a bócsai birkózó edzőtermet, a wellness részleget, a konditermet, az öltözőket, a sportszállást, az éttermet és az éppen fejlesztés alatt álló labdarúgó pályát.

Káposzta Lajos

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (31 db kép)
MEGOSZTÁS