De vajon mit mér? Mert itt az akácszezon, de méz alig. Ennek ezer oka van, és amellett, hogy valahol még visszahozható az elveszett akácméz, tekintsünk bele egy kicsit a méhészek életébe! Vagy éppen mindennapi nyűgjeibe?

-Hirdetés-

„Dolgozik a szorgos nép” — a méhész meg csak kiveszi a lépeket, kipörgeti a mézet, belecsurgatja az üvegbe és már árulja is. Legalábbis ezt gondolja a nép egy része a méhészekről. Pedig nem minden és nem mindig ilyen egyszerű. Beszélgetőtársam Kubas Zsolt kisbócsai méhész. Családi gazdaságukban 120 méhcsaládot nevelnek. Ez mennyiségileg egy erős közép kategória: már meg lehet élni belőle — ha mindenki úgy akarja.

Szóval nincs méz? Pedig én január elején séta közben azt láttam, hogy a kaptárak ajtaján ki-be szálldosnak a méhek. Gondoltam is: de korán kezdik, vajon milyen virágot találnak ilyenkor?

Az, hogy télen is röpködnek, az egy nagyon egészséges dolog — kezdi a szakszerű választ Zsolt. Ha nincs fagy és rendben van az állomány, akkor ezt úgy nevezzük, hogy tisztító repülés. Hogy értsd: nem odabent végzik el a dolgukat, hanem „kimennek”. Közben persze „körülnéznek”, hiszen a méhek intelligens állatok: folyamatosan felmérik a környezetüket és jeleznek a többiek felé. Méz pedig sajnos nincs. Vagy legalábbis: jóval az ilyenkor megszokott és elvárt mennyiség alatt. Ugyanis idén részben elfagyott az akácvirág!
Országosan is történtek fagykárok, de a Kiskunságon nagyon! Emellett sokszor esik az eső, emiatt a méhek nem mennek ki. Bent maradnak a kaptárban, a méhésznek pedig etetnie kell őket, hogy ne haljanak éhen.

Ez idén eddig 700 kg cukrot jelentett

Mint Zsolt elmondta, a cukros víz / cukoroldat adagolása nem „mézhamisítás”, hanem az állomány szinten tartása. Mondhatni: kiadás abban az időszakban, amikor elvileg saját magának kellene megtermelnie az állománynak a saját eledelét, illetve a méhész profitját. Jó: északon később virágzik az akác, és erre a méhészek készülnek is. Ilyen a próba kaptár kihelyezése pl. Nógrád megyében. A kaptár alatt digitális mérleg található, melyet telefonon felhív a méhész és a szerkezet bemondja az aktuális súlyát. Ahogy pedig a súly gyarapodik, az azt jelenti, hogy virágzik és gyűjthető az akác, tehát érdemes felvinni teherautóval a saját méhállományt és elhelyezni a megfelelő területeken.

Van már akácvirágzás északon?

Még nincs. Általában 1-2 hét késésről beszélünk, és a megfelelő időben kell indulnom ahhoz, hogy legyen akácmézem — legalább onnan.

Mi újság a többi mézelő virággal?

Sajnos a gyümölcsfákkal befaragtunk: van olyan környékbeli gazda, aki olyan szert használt a permetezéskor, amely elpusztítja a méheket. Most is ez történt. Évek óta tartó gond ez, hogy megértesse velük a méhésztársadalom: a nem bejelentésköteles szerek is ártalmasak a méhekre, ha reggel permetez. Ha este szórná ki, akkor délelőttre megszűnne, vagy legalábbis erősen mérséklődne az a hatás, ami a méhekre káros. Sajnos nem értik, hogy a méhek nekik is fontosak: attól lesz gyümölcs, hogy megtörténik a beporzás.

Van aztán emellett több mézelő virág is, pl. a napraforgó. De amíg az akácmézet 1.200 Ft / kg áron lehet eladni, addig a többi 5-600 Ft. Úgyhogy igyekszünk, ahol és ahogy lehet.

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS