Az Európai parlamenti választás Kiskőrösön is hozott meglepetéseket – térségi összefoglaló a tegnapi választások eredményeiről

Tegnap lezajlott immár a negyedik Európai parlamenti választás Magyarországon, mióta hazánk 2004-óta tagja az Európai Uniónak. Az országosan jellemző, szokatlanul magas választói részvétel a Kiskőrösi Járás településein is tapasztalható volt és az eredmények több meglepetést is hoztak.

-Hirdetés-

Az országos 43,37 %-os részvétel kiemelkedő az eddigi EP választások történetében hazánkban. Ugyanez volt a jellemző a járás településein is, leginkább a járásszékhely Kiskőrösön, ahol jóval az országos átlag feletti létszámban vettek részt a választáson a szavazópolgárok, hiszen 46,39% volt a részvétel, Császártöltés követi 41,97 % majd Tázlár 40,87 %-kal. A legkevesebben Fülöpszálláson (34,36%), valamint Imrehegyen (35,99%) járultak a szavazóurnákhoz.

Ahogyan országosan is, messze az első helyen a kormányzó Fidesz-KDNP végzett, a járás településeinek többségében jócskán 65 % feletti eredménnyel (országosan 52,33%) zárta a tegnapi választást. Arányaiban Páhin szerepelt a legjobban, ahol a szavazatok 74,2 %-át szerezte meg. Izsákon 72,3%, Kiskőrösön 68,81%, Soltvadkerten 70,92% szavazó támogatta a kormánypártokat.

Nagy meglepetésre a Demokratikus Koalíció (DK), szinte mindenhol egyértelműen a második helyre erősödött fel, leelőzve jócskán az MSZP-Párbeszéd listáját. A térségben Császártöltésen szerepelt a legjobban a párt, ahol a szavazatok 15,52 %-át szerezte meg. Kiskőrösön 9,36 %-nyi szavazatot kapott.

Jobbik visszaszorult a harmadik helyre, és a települések többségében mindösszesen az 5-7 %-os tartományban kapott helyet. Kivétel ez alól Kecel és Imrehegy, Császártöltés, Tabdi ahol 10 % feletti arányban kapott szavazatot. Kiskőrösön és Soltvadkerten, ahol önkormányzati képviselete is van a szervezetnek mindössze a negyedik, illetve harmadik helyen végzett 5,15 valamint 6 %-kal.

Az igazi meglepetés a Momentum Mozgalom és a Demokratikus Koalíció előretörése volt országosan és a vidéki településeken és ez megmutatkozott járásunk településein is. A Momentum a járás szinte valamennyi városi rangú településén meghaladta az 5 százalékos eredményt, kivétel ez alól Izsák. A kisebb településeken a 2-3 %-os tartományban végzett a párt listája. Kiskőrösön 333 szavazattal (6,28%) a harmadik helyen szerepelnek, ami igencsak meglepetésnek mondható, úgy, hogy nincs alapszervezete a településen a pártnak.

A járás településeinek összesített eredményeit az alábbi hivatkozásokra kattintva tekinthetik meg:

Bócsa IDE kattintva

Soltvadkert IDE kattintva

Tázlár IDE kattintva

Kecel IDE kattintva

Imrehegy IDE kattintva

Császártöltés IDE kattintva

Kiskőrös IDE kattintva

Akasztó IDE kattintva

Csengőd IDE kattintva

Tabdi IDE kattintva

Soltszentimre IDE kattintva

Kaskantyú IDE kattintva

Páhi IDE kattintva

Izsák IDE kattintva

Fülöpszállás IDE kattintva

 

MEGOSZTÁS