A Magyar Nemzeti Parkok Hete 2019 rendezvénysorozat keretében, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI), 2019. május 31-én, a Kelemen-széki Gulipán tanösvényen vezetett túrát.

-Hirdetés-

A Felső-Kiskunsági szikes tavak láncolatának egyik tagja, a Fülöpszállás határában található Kelemen-szék, ahol jól megfigyelhető a szikesekre jellemző mikró-domborzati szikpadkák, vakszikek és tóparti szikfokok különböző növény- és állatvilága.

A túrán a fülöpszállási általános iskola ötödikesei is részt vettek, ami számukra nemcsak a természetismeret tantárgy tanulásához nyújtott segítséget, hanem a környezetükben lévő természeti értékek megismeréséhez is.

A túrát vezető Nagyné Grecs Anita, a KNPI munkatársa a diákok számára egyszerű magyarázatokkal mutatta be a Kelemen-szék kialakulásának folyamatát, valamint a ma már védett sziksó jellemzőit és korabeli felhasználási lehetőségeit.

A vízszint jelző mérce is szárazon állt

A téli-tavaszi aszályos időszak miatt az utóbbi hetek jelentős esőzése ellenére, annyira lecsökkent a szikes tavak vízszintje, hogy csak a legmélyebb részeken volt összefüggő vízfelület. Emiatt az itt fészkelő madárfajok létszáma is megcsappant. Nagyobb számban csak gulipán, bütykös ásólúd és dankasirály populációt lehetett teleszkóppal megfigyelni. A szúnyogok kivételével, rovarok sem fordultak elő nagy számban. A sziki növények közül pozsgás zsázsa és a magyar sóballa virágzó foltjai tették hangulatosabbá a vidéket. Az alacsony vízállás miatt, a máskor víz alatt lévő szikes tómederben való séta különös élményt jelentett a túrázóknak. A tanösvény erdős részein a figyelmesen fülelők a fülemüle, sárgarigó, erdei pinty és a barátposzáta énekét fedezhették fel.

A tavalyi túra tapasztalatihoz képest, az idei túra során teljesen más arcát mutatta a Kelemen-szék. Az időjárási körülmények miatt bekövetkezett változás ellenére, a természet mindig előidéz valami megcsodálni valót az érdeklődéssel figyelő számára.

-Faragó Gábor-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (55 db kép)
MEGOSZTÁS