A határ két oldalán két ország, de egy nép: magyarok vagyunk. Egy nemzet. És ezt meg kell őrizni. Nekünk is és nekik is. Ma már nekünk ezt jelenti a Nemzeti Összetartozás Napja.

-Hirdetés-

Nekünk magyarnak lenni természetes, legtöbbünk erről még soha nem gondolkodott el. Erdélyben, Szlovákiában a magyarok büszkék magyarságukra, mi pedig legyünk büszkék rájuk, akik lassan száz éve őrzik hagyományaikat-hagyományainkat és történelmünk egy részét.

2018. október 3-án hosszú útra indultak a tázlári hetedikesek, ugyanis a Határtalanul pályázat keretein belül alkalmuk nyílt megismerni a mai Szlovákia területén található felvidéki magyar írókhoz, költőkhöz köthető helyszíneket és az őket egykor körülvevő népcsoportok (tótok, palócok) kultúráját. Az indulást megelőzően a diákok már hosszasan készültek a tanulmányi kirándulásra. A Felvidék népcsoportjairól felelevenínették az irodalmi személyek életét, költészeti és írói munkásságát. Hosszú útjuk első állomása a Szklabonyán található Mikszáth Emlékház és kiállítás volt. A tárlatvezetőnek és meséinek köszönhetően könnyen ment a Szent Péter esernyője című regény felidézése, mely a hetedikeseknek idén kötelező olvasmány. Rengeteg helyen megfordultak itt tartózkodásuk alatt, mint Zólyom vára, Madách-kúria, Szent-Erzsébet templom, Petőfi emléktábla. Továbbá ellátogattak a helyi Tompa Mihály Református Gimnáziumba is, ahol úgy fogadták őket, mintha régóta ismernék egymást. Bepillantást nyerhettek a felvidéki diákok életébe, gondjaiba és álmaiba is. Búcsúzáskor barátság karkötővel ajándékozták egymást, amely összetartozásukat szimbolizálta.
Tanulmányi barangolásuk végéhez érve azzal a tapasztalattal és érzéssel szembesültek, hogy élhetünk a világ bármely részén, magyarságunk mindörökre összetart bennünket.

Ennek utóhatására rendezte meg június 3-án Szabadiné Bíró Mónika tanárnő az összetartozás napját.

Ajtai Joci és if.Bálint István éneke

A hetedikesek lelkesen adták elő iskolás társaiknak, hogy hol jártak, mit lehet tudni egy-egy népről. Ajtai Joci és ifj. Bálint István 8. osztályos tanulók elénekelték a Follow the Follow Nem tudja senki című dalát az esemény tükröződésének jegyében. Emellett az első osztályosok is megmutatták milyen népi táncokat tanított be nekik Mártáné Czékus Györgyi.
Ezt követően, aki figyelemmel kísérte a műsort és sok tudást szívott magába, az kipróbálhatta osztályával a játékos vetélkedőt.

-Dusy-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (22 db kép)
MEGOSZTÁS