Ó, igen — gondolja a köznapi ember — ha valaki fiatal, utazzon sokat! Erre megvannak a keretek, legalábbis egy darabig: az általános iskolai kirándulások után jönnek a középiskolás évek, aztán pedig… a munka, vagy a bulizás. Aki mégis szervezetten kirándul 20-30 éves kora között (azaz a családalapításig), az megbecsülendő és fel kell rá készülni.

-Hirdetés-

Idén már több ilyen egyetemista, felnőtt cserkész, illetve hobby-túrázó csoportot sikerült fogadnom és kalauzolnom. Ami közös volt bennük, az a kíváncsiság: valamiért kíváncsiak lettek megyénkre, járásunkra, valamelyik attrakciónkra. Amellett pedig, hogy természetesen szórakozni is akarnak, megvannak azok a szempontok, melyek alapján fel akarják fedezni vidékünket.

A bor

Ekkor kezdenek vele barátkozni: 20 éves kor alatt nem igazán iszik az embert bort, vagy ha igen, nem tudatosan. Fontos, hogy olyan fajtákat kínáljunk nekik, melyek könnyűek, zamatosak és nem zavarják meg a gyomorműködést. Az ételek sem lehetnek (még) nehezek — bár a fiatal gyomor sokat bír, mégsem okozhatunk rossz élményt. A járás borászatai és pincéi jó benyomást keltenek, a borászok pedig a jövő fogyasztóit nevelik ki a kóstoltatáskor.

Ételek

Nem minden fiatal főz, de rá lehet őket venni. Ha egy helyi „vezető szakács” dirigálásával besegítenek a csapat vacsorájának elkészítésekor, ha a disznótoros foglalkozáson együtt gyúrják a húst, ha a tanyasi kertben együtt szedik fel a krumplit, az erősíti a csapatot és örök emlék marad. Persze ilyenkor valami egyszerű ételt kell kitalálni, melyek érdekesek, helyhez kötődők és laktatók. Ez lehet egy öreglebbencs, egy kolbász, egy gulyásleves — valami hozzá illő borral természetesen.

Múzeumok

A kevesebb a több: egyet biztos fognak kérni, és inkább azt nézzék meg tüzetesen! Ha fiatalokról van szó, akkor attraktív, modern és ugyanakkor aktuális vezetést igényelnek. Legyen ez a keceli haditechnikai gyűjtemény, a kiskőrösi Old Car Musem, vagy bármelyik tájház: ez a korosztály túl fiatal ahhoz, hogy bármiről is sokat tudjon (pár „ifjú tudós” kivételével persze) — de a kíváncsiságuk megvan, melyet ügyesen ki lehet elégíteni.

Találkozások

Kik a helyi híres emberek? Kik tudnak sokat és jókat mesélni? Kit lehet megkérdezni régi szakmákról, hagyományokról, vagy éppen a jelenről? És persze: ki az, aki tudja, mennyit mondhat és hol a határ? Fegyelem, türelem, felelősség kell ehhez…

Szabadidő

Szabadulószoba, paint ball, vetélkedők, kaland, találkozások és meghitt esték — ezek mind benne vannak a pakliban. A szervezéskor fontos lekérdezni a csoport összetételét, terveit és anyagi erejét. Biztos, hogy van valami a szórakozásra is, hiszen attól fiatalok. A szakember feladata a helyes programcsomag összeállítása és ennek következetes végig vitele a csoporttal.

Ha jól sikerül, nyertünk térségünknek tíz év múlva egy családot, megint tíz év múlva egy céges csoportot, aztán egyszer csak egy aktív nyugdíjas társaságot. Ne feledjük azonban: ha a humán idegenforgalmi szolgáltatások kimaradnak az idegenforgalmi prospektusokból és az ajánlatokból, akkor lélektelen lesz az egész és megint megelőznek minket a nálunk okosabb és rugalmasabb országok!

Káposzta Lajos idegenvezető

MEGOSZTÁS