Igen, ők a pedagógusok: az óvónők, tanítók és tanárok, akik az adott településen „lámpásként” működve tanítják gyermekeinket — akár mottója is lehetne ez a gondolat annak a kis pedagógusnapi ünnepségnek, melyet a bócsai Boróka Könyvtárban szerveztek meg a helyi óvoda és iskola nevelőinek, tanárainak.

-Hirdetés-

A csaknem teljes létszámban megjelent aktív és nyugdíjas pedagógusokat először Szőke-Tóth Mihály polgármester köszöntötte. Beszédében kiemelte: amit ők tesznek, az gyakran túlmutat az intézményi kereteken, hiszen a kedves műsorok és a közösségben vállalt munkásságuk a felnőtt lakosság körében is példamutató összefogást eredményeznek.

Pálinkás Attila, a Szülői Munkaközösség vezetője a családok és az oktatási intézmények kapcsolatát emelte ki. A színházlátogatások, a farsangi bál és a megannyi közös program összehozza az embereket és a szülők felelősségére is rávilágít.

Szükséges, hogy mind a képviselő testület, mind az egyházak és az egyesületek ott álljanak az oktatási intézmények mellett, hiszen egyesült erővel sokkal több mindent lehet tenni a közösségért, mely Bócsát megtartja és élteti.

 

Ezután a gyerekek kedveskedtek versekkel, melyeket az anyukák tanítottak be. Igen, szükség van a szorgos szülőkre és nagyszülőkre, hiszen ők is éppen annyit vannak a csemetékkel, mint a pedagógusok. Hibás feltételezés minden oktatási és nevelési feladatot az intézményekre hárítani, hiszen sok ismeretet és viselkedés elemet otthonról kell hoznia a gyerekeknek, melyre az adott tanórán építeni lehet. Az is hiba, ha a szülő a gyerek előtt szidja az iskolát és a tanárt: egyrészt nem megy vele semmire, másrészt éppen az oktatás hatékonyságát csökkenti vele.

Legközelebb a ballagáson találkozik az iskola és a családok Bócsán, melyet kényelmes körülmények között, fedett helyen a Hungarikum és Civil Házban rendeznek meg. Az érintettek már javában készülnek!

 

 

 

 

Káposzta Lajos középiskolai tanár

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (14 db kép)
MEGOSZTÁS