Még három hónap sem telt el az óta, hogy „menyasszonyi ruhába” öltözött Kecel. A hófehér meggyvirágokból mára már pirosló gyöngyszemek lettek. Érik a meggy Kecelen. Szorgos kezek mellett, a gyümölcsszedést megkönnyítő ötletes szüretelő gépekkel készülődnek a termés betakarítására.

-Hirdetés-

Ilyenkor júniusban kétnapos meggyünnep van a városban. Juhos Csabának, a Fresh Fruit TÉSZ elnökének ötlete alapján idén már 10. alkalommal kerül megrendezésre a Meggyfesztivál.

Június 7-én Meggyszakmai konferenciával kezdődött a kétnapos rendezvény. A hallgatóságot leginkább a meggyfelvásárlással, a várható árakkal kapcsolatos kérdések foglalkoztatták. Juhos Csaba a fesztivál fő szervezője elmondta, nem szeret jóslásba bocsátkozni. A piac egy héttel a szezon kezdete előtt sem látja még tisztán a kínálatot, az ültetvények és a rajtuk lévő meggy mennyisége is csak becsült, így spekuláció minden előrejelzés.

Topor Erika kertészmérnök és férje Gourmet & Delicious Manufaktúra tulajdonosai Tabdin példaértékű tevékenységet folytatnak a helyi termények feldolgozásában.

A felszólalás után Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke a bíztató európai meggyhelyzetről számolt be.

Sallai-Harcsa Marietta mezőgazdasági szaktanácsadó, növényorvos a szaktanácsadási rendszer kiépítésének fontosságáról beszélt.

Südi István, a Profi Seeds Kft. képviseletében a zöldség, gyümölcs, dísz- és egyéb haszonnövények termesztési háttérfeltételeinek javításáról tartott előadást.

A szakmai konferencia ültetvénylátogatással zárult.

A rendezvényen a gyerekektől az idősekig mindenki találhatott kedvérevalót a bőséges programkínálatból. A sportosabb vállalkozó kedvűek futhattak a Nekifutás alkalmával, Bringatúrán lehetett részt venni három távon, 95, 60 és 35 km-en erőnlét és elhatározás függvényében. Darts játékban és sakkban lehetett a tudást, ügyességet összemérni. Versenyezni lehetett egy különleges „sportágban”, a meggymag köpésben. Nagy vezetés-technikai felkészültségről, ügyességről, bátorságról, pontosságról tehettek bizonyságot az újrahasznosítás mintapéldányainak, a csettegőknek a vezetői egy izgalmas verseny keretében. A gazdag zenei program kínálatában szerepelt a Hetreckék néptánc bemutatója, Musical Studió műsora, Turnaround koncert, Takáts Tamás Blues Band, a Napsugár együttes előadása. Nagy érdeklődést keltett a Tűzzsonglőrök bemutatója az ajándék műsor részeként, hiszen a fesztivál idén tíz éves szülinapját ünnepli, majd következett az est fénypontja a tortavágás, természetesen az ünnepi sütemény is meggyes ízesítéssel készült.
„Együk együtt újra népszerűvé a magyar gyümölcsöt!” jelszóval a környező települések vendéglátó helyei csatlakozhattak idén a meggyfesztiválhoz oly módon, hogy a hétvégén különféle hazai termesztésű meggyből készült ételeket vettek fel étlapjukra.

Szombaton a Szürke Verebek zenekar aratott nagy sikert, a Nincs Ott Semmi együttes szórakoztatta a nagyérdeműt, majd a Jóvilágvan koncert és a Volvox koncert zárta a feszitvál eseményeit.

Közben folyt a kavarás-keverés. Ügyes asszonyok és segítőik főzték a páratlanul finom keceli meggylekvárt és a múzeum kemencéjében sült az elmaradhatatlan meggyes pite. Lehetett kóstolni mellé keceli, imrehegyi borokat, minden vásári hangulatot idéző kellék megtalálható volt a vattacukortól kezdve a játékáruig.

Egy, megérett a meggy… Tíz, Tiszta víz!

2019-ben a gyermekmondóka a végére ért. Bízunk benne, hogy ha esetleg más mottóval is, de nem szakad meg a Meggyfesztiválok sora. Lesz 11., 12. és így tovább.

2016-ban a „Meggytermesztés Kecelen – Keceli meggy” felvételre került a Keceli Értéktár „agrár- és élelmiszergazdaság” kategóriájába.

Varga Eszter

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (92 db kép)
MEGOSZTÁS