A Véradók Világnapján alkalmából a Vécsey Károly Művelődési Ház és Könyvtár szerettel köszöntötte fel Bajusz Etelkát, a solti véradások állandó önkéntes segítőjét, aki az idei évben átadta a stafétabotot.

-Hirdetés-

Bajusz Etelka a Magyar Vöröskereszt által szervezett véradások önkéntes solti segítője volt 13 éven keresztül.  A Vécsey Károly Művelődési Ház hosszú évek óta a városi véradás helyszíne, ezért minden egyes alkalommal tapasztaltuk elhivatottságát. Az alábbi összefoglalóval az Ő munkássága előtt tisztelgünk – meséli Fábiánné Biri Anita (Vécsey Károly Művelődési Ház és Könyvtár).

A véradás iránti elkötelezettsége már akkor elkezdődött, amikor édesapja a Vöröskereszttől egy olyan levelet kapott, melyben megköszönték, hogy 10. alkalommal adott vért. (A hadi fogságból hazatért apa rendszeresen adott vért.) Már akkoriban megfogalmazódott Etelkában a gondolat, hogy majd idővel ő is csatlakozni fog ehhez a kezdeményezéshez, mely élete során 60 alkalommal meg is valósult.

Mottója, hogy amikor az ember egészséges és tud adni, akkor adjon.

Bajusz Etelka igazi motivációja mindig is az volt, hogy másokon segíthessen

2006-ban Obermayer Lászlóné kérésére segített a véradó bál megszervezésében is. Szívesen ment, majd végül ő vette át a helyét. Elmondása szerint ezt csak teljes szívvel lehet csinálni! Mindvégig saját ügyének tekintette és az élete részévé vált a véradással kapcsolatos szervezés. Fontos volt számára, hogy ne csak úgy elrohanjanak az emberek, hanem pihenjenek meg, vagy beszélgessenek is ott, ezért igyekezett egyfajta családias légkört kialakítani számukra. Többek között ennek okán szervezett régi hagyományokat őrző véradásokat virslivel, sörrel, üdítővel.

Azt is ki kell emelni, hogy ezt egy ember nem tudja csinálni. Hatalmas hálával tartozom Szalai Mihályné Babinak, aki mindig mellettem állt és támogatott. Sok munkával járt a bál, és sok támogatóra volt szükség, akiket egyesével fel kellett keresni, de ezekből a bálokból finanszíroztuk a véradásokat. A rétest, a kenyeret a helyi pékség biztosítja számunkra a mai napig minden egyes alkalommal ingyenesen, amiért szintén köszönettel tartozunk. Nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy belecsöppentem ebbe az egészbe, mert rengeteg szeretetet, pozitív visszajelzést kaptam az évek alatt. Alapból számomra mindig a segítés volt a fontos, az egész életemben ez hajtott, ez motivált. Sok kedves emberrel ismerkedtem meg és rengeteget tanultam az évek alatt. Be kellett látnom, hogy egy kicsit belefáradtam ebbe. A továbbiakban a Kulturális Egyesület lesz a véradások segítője Solton. Bízom benne, hogy ők is hivatásuknak fogják tekinteni ezt és teljes szívükből, szeretettel viszik tovább – nyilatkozta utolsó véradásán Bajusz Etelka.

Etelka egy rendkívül érzékeny, szeretetreméltó, hatalmas hivatástudattal rendelkező hölgy, akiből sugárzik a pozitív energia és a tettvágy. Minden solti lakos nevében köszönjük az eddigi munkát, amit önkéntes alapon a városunkért tett. Kívánunk az életben jó egészséget és további szép nyugdíjas éveket!Fábiánné Biri Anita

MEGOSZTÁS