Hát ezt is megértük: zöldszüret

Néhány hete hegyközségi fórumot tartottak Bócsán, melynek témája a zöldszüreti támogatás volt. A tömeges érdeklődéssel lezajlott esemény a következő hetekben nagy port vert fel. Többen egyenesen sértőnek találták, hogy le kell szedni a szőlőt zöld állapotban. „Hát ezért dolgoztunk?”, „Milyen példát mutatunk a fiataloknak, ha az el nem adott termék után is fizet az Unió?”, „Már megint a nyugati kapitalisták boreladását segítjük” — ilyen és ehhez hasonló kijelentések harsantak fel a következő napokban.

-Hirdetés-

Pedig az egésznek csak annyi az oka, hogy több éve kiváló a szőlőtermés — nem csak nálunk, de szerte a világon. Az emberek pedig kevesebb bort isznak: évről évre csökken a fejenkénti fogyasztás — akár a franciáknál, akár pedig nálunk. A 15 évvel ezelőtti helyzethez képest éppen egy harmaddal kevesebb: jelenleg a csecsemőkkel együtt évente 22-24 liter bort iszunk mi, magyarok. Ehhez kellett a zéró tolerancia (más uniós országban néhány fröccsel még nyugodtan hazaér az az autó), a sör ágazat fejlődése és az energiaitalok divatja.

A betárolt bor pedig felszaporodott.

2019 februárjában rendkívüli készletfelmérés történt az országban. Ennek során megállapították, hogy szinte annyi bor van a pincékben, mint az egész éves termés. Mint a bócsai hegyközségi fórumon Nagy Zoltán, a Weinhaus ügyvezetője elmondta, ez túl nagy mennyiség ebben az időszakban.

Hogy is néz ki majd a felvásárlás?

Sokan hümmögnek, mások a kisebb volumen mellett nyilatkoznak.

A felvásárló cégek és borászatok vezetői sejtetni engedik, hogy noha lesz felvásárlás, de csak a „korábbi, megbízható termelőktől”. A soltvadkerti Schiszler Péter szerint a kékszőlő biztos felvásárlásra kerül, de a fehérből kevesebb kell idén. A Kunleány és a Bianca tehát idén nem lesz favorit.

Más soltvadkerti borászatok vezetői a marketing fontosságára utaltak. Azaz: jobban meg kell dolgozni a bor eladásáért, és új piacokat kell keresni. Na de meddig és hol vannak ezek? — teheti fel a kérdést a borász, aki megszokta, hogy elviszik az italokat tőle időben.

Szóval jól jön az EU-segítség!

A zöldszüreti támogatás egy válságmegelőzés, válságkezelés céljából kialakított ideiglenes támogatási forma, mely a borpiacon fellépő kereslet kínálat mérlegének helyreállításához járul hozzá.

Mit jelent maga a zöldszüret?

Mint a bócsai fórumon elhangzott, a még éretlen állapotban lévő szőlőfürtök vegetatív résztől, kézzel történő teljes eltávolítása, és ennek következtében az érintett terület terméshozamának nullára való csökkentése. A művelet során a levágott fürtöket az utólagos ellenőrzés időpontjáig az ültetvényben kell hagyni.

Nem tekintendő zöldszüretnek:

  • vegetatív résszel (karral, vesszővel) együtt távolítják el,
  • illetve a gépi vagy kémiai (vegyszeres) módon történik a fürtmegsemmisítés.

A kérelmeket a hét elejéig kellett benyújtani. Noha hivatalos adat nincs és nem is lehet még a mennyiségről, de — megint csak a gazdák gondolataira utalva — a termés mintegy 10 százaléka eshet majd a földre július 10-ig. Ez ugyanis az utolsó nap, amikor elvégezhető a zöldszüret.

Mi történik az elkövetkező napokban?

Az elbírálás a beérkezés sorrendjében történik. A Magyar Államkincstár az elutasító határozatokat fogja megküldeni, jóváhagyó határozatot külön nem küld, ebből adódóan javasolt zöldszüretet június 24-ét követően lehet megkezdeni, hogy ezáltal elkerülje az elutasítás előtti leszüretelés kockázatát.

Az engedélyezett és pénzzel támogatott zöldszüret elvégzése 2019. VI. 24. és VII. 10. között történhet meg.

A bejelentést az elvégzett munkáról faxon vagy e-mailben a Magyar Államkincstár és a területileg illetékes hegybíró felé legkésőbb másnap meg kell tenni. Ezt követően ellenőrzik az ültetvényt. A bejelentés hiánya vagy a zöldszüret határidőn túli bejelentése a támogatás elvesztését okozza. A területileg illetékes hegybíró a zöldszüret elvégzésének bejelentését követően az érintett terület vonatkozásában nullás szüreti jelentést állít ki. A zöldszüret során levágott fürtöket a Kincstár által elvégzett utólagos ellenőrzésig az ültetvényben kell hagyni. A Kincstár a támogatással érintett ültetvényeket 100%-ban ellenőrzi.

Az ígéret szerint idejében jut pénzhez a gazda!

Kifizetés 2019. X.15-ig, az idei évi keretkimerülés esetén a jövő évi keret terhére november 15-ig fog megtörténni. A támogatás mértékét a hektáronkénti termésmennyiség függvényében, a rendelet táblázata tartalmazza. Amennyiben az igénylő kompenzációs felárra jogosult, ez az összeg 340.276 és 1.247.679 Ft között várható hektáronként.

A kiszámítás alapja a betétlapon szereplő ültetvény 2017. és 2018. évi szüret során szüretelt szőlő mennyiségének hektáronkénti átlaga, amit a hegybíró a záradékolás során a HEGYIR adatbázis segítségével igazol.

A vonatkozó táblázat megfelelő sávjának q/ha értéke mellett szereplő Ft összeget kell az érintett terület nagyságával szorozni. A helyszínen mért területnagyság az adatbázisban szereplőtől eltérhet, ezért a kettő közül a kisebb érték alapján számítja a támogatás összegét a Magyar Államkincstár.

Káposzta Lajos

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (6 db kép)
MEGOSZTÁS