„Ti azonban szent nemzet vagytok!”

Péter apostol szavaival kezdte az ünnepi istentiszteletet Lupták György evangélikus esperes lelkész a bócsai gyülekezet vasárnapi ünnepén. Június 16-án történelminek számító esemény zajlott a községben: a falu evangélikus templomának alapkő letétele.

-Hirdetés-

Az esperes régi emlékeit idézte az imaházban tartott prédikációjában: amikor gyerekkorában, az ötvenes években a Pest megyei Nyáregyházán megroggyant a lelkészlakás és hirtelen megtapasztalhatták az ott élők, milyen érzés is az, amikor nem biztosak az alapok. Gyors kiköltözés és szerkezeti nagyjavítás várt az épületre.

Lupták György kiskőrösi evangélikus esperes-lelkész igehirdetés közben

Ma már talajvizsgálat és alapos tervezés előz meg minden építkezést — legyen az ház, sportcsarnok vagy templom. Most itt templom épül. De a biztos alap egy gyülekezet életében belülről is kell, hogy támaszt adjon! Egy templom ugyanis az Úr nagy tetteit kell, hogy hirdesse! Leginkább azzal, hogy tartalommal, élettel és hittel telik meg.

László Lajos bócsa-tázlári evangélikus lelkész felolvassa az alapkőbe helyezendő dokumentumot

László Lajos, a bócsa-tázlári egyházközség lelkésze ezt követően a projekt részleteire tért ki. A jelenlegi 51 m2-es imaház gyakran túl kicsinek bizonyul. Emellett a modern gyülekezeti élethez nem mindenben nyújt megfelelő színteret. Sokszor szerveznek olyan rendezvényeket, melyek nagyobb tömeget vonzanak: ilyen az ádventi gyertyagyújtás citerazenével, a gyerekek helyi nyári táborozása — és ehhez jönnek még a további tervek.
Az 1949-ben Soltvadkerttől önállósodott kis gyülekezet néhány éve rendelkezik ismét saját, helyben lakó lelkésszel. A presbitérium, azaz világi képviselő testület 2017-ben készíttette el a terveket ahhoz a templomhoz, mely a már meglévő épületrészekkel együtt alkotna új egységet. Tavaly megtörténtek az engedélyeztetések, megvásárolták az építőanyagokat és idén elkezdődhetett az építkezés.

Vajon mitől lesz meg az önerő?

A családok összefogásával megvalósuló építkezéshez a falu összefogása is szükséges. Vagy más szóval: meg kell mutatniuk magukat a faluban, hogy mindenki érezze: fontos Bócsának ez a kis közösség. A helyi rendezvényeken már évek óta megjelennek, akár a novemberi Böllérfesztiválon mint „Evangélikus Hurkagyár”, akár a báli szezonban saját táncos eseménnyel, vagy legközelebb a a Szent Iván Éji esten. A téglajegyek már egy esztendeje kaphatók, melyek megvásárlásával bárki hozzájárulhat az építéshez.

Az alapkőletétel szeretetvendégséggel és beszélgetéssel ért véget a néhány éve elkészült, fedett udvari csűrben. Ezen a gyülekezet több korábbi lelkésze részt vett. Jövőre már állnia kell az új épületnek, melyhez minden adott — legfőképpen az élő gyülekezet.

Mert Bócsa, az Bócsa!

Káposzta Lajos

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (35 db kép)
MEGOSZTÁS