Idén százötven éves a posta Kecelen. A jeles évfordulót június 22-én, szombaton a Múzeumok Éjszakája program keretében a Városi Múzeumban 18 órakor megnyitandó posta- és bélyegtörténeti kiállítással ünneplik a város lakói.

-Hirdetés-

A magyarországi postahálózat az 1867-es kiegyezésnek köszönhetően kivált az osztrák császári posta szervezetéből, és Magyar Királyi Posta néven önálló nemzeti közszolgáltatóvá vált. Az ezt követő években a királyi Magyarország területén sok új posta nyílt. Ezek közé tartozott a keceli postamesterség is, ami 1869 elején kezdte meg a szolgáltatást.

A jubileumi kiállításnyitó rendezvény 2019. június 22-én 18 órakor kezdődik a Kecel Városi Múzeumban. A kiállítás a magyar és a keceli posta történetét, Kass János, Kossuth-díjas grafikusművész bélyegtervező munkásságát és helyi gyűjtők kincseit mutatja be.

A kiállítás interaktív postai és távközlési érdekességeket is felvonultat. Ezek közé tartozik például egy zsinóros, dugdosós, kézi kapcsolású kis LB telefonközpont a múlt század első feléből. A látogatók kipróbálhatják, hogyan lehet beszélgetni egymással összekötött, működőképes kurblis telefonokon, de láthatnak 1924-es, 1935-ös és 1955-ös  CB-telefonokat is. Vagy megcsodálhatják az egykori keceli crossbar-telefonközpont egyik automata kapcsolóegységének működőképes változatát, ami már telefonos kisasszonyok nélkül kapcsolta össze a hívó felet az általa tárcsázott előfizetővel. Az önműködő készüléket bemutató-darabként ez alkalomra Szvetnik Kálmán, kiskunhalasi távközlési szakember szerelte össze. 

A kiállítás a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítványnak, a keceli posta dolgozóinak és Kiss Csabának, a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége Bács-Kiskun megyei elnökének a gyűjteményéből állt össze. Köszöntőt mond Haszilló Ferenc, Kecel város polgármestere, valamint Ötvös Tamás, a Magyar Posta Zrt. Kelet-Magyarországi Területi Igazgatóságának értékesítési osztályvezetője.

MEGOSZTÁS