Június 23-án a vörösterror áldozatainak tiszteletére jubileumi, ünnepi megemlékezést tartottak a városban, melyre meghívták Kecel polgárait is.

-Hirdetés-

A megemlékezés Vajay László káplán és a többi áldozat lelki üdvéért felajánlott szentmisével kezdődött a Szentháromság templomban.
Ezt követően a mártírok KÉSZ tagjainak segítő munkájával felújított sírjainak megszentelésére került sor a temetőben, ahol a megjelenteket Haszilló Ferenc polgármester köszöntötte.

Ünnepi beszédet mondott Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke, a történelem viharos idejéről, az I. világháborút követő történésekről beszélt.
Dr. Suhajda János, a KÉSZ Keceli Szervezetének elnöke idézte fel a 100 évvel ezelőtti keceli eseményeket.

Imre Károly, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés nyugalmazott igazgatója a jövő nemzedék figyelmébe ajánlotta a 8 boldogságot (Mt 5,1-10), kiemelve: „Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.

A síremlékeket Burányi Roland plébános szentelte fel, majd a tisztelet koszorúit, virágait helyezték el a megemlékezők.
A nap programja a Városi Könyvtár és Művelődési Ház nagytermében folytatódott, ahol a mártírok leszármazottai találkoztak.

Herczeg Attila, helytörténet-kutató Vulman József kérésére az áldozatok ük-, dédunokáit, leszármazottait kutatta, és sokakat meg is talált. A találkozón már a többséget ismerősként üdvözölte. Közel hetvenen jöttek el a találkozóra az ország minden tájáról. Volt olyan, hogy a keresés nyomán találtak egymásra a rokonok, olyan is, hogy a kései utód nem is tudott az őse tragédiájáról. Egy-egy családból volt, hogy tízen vagy még többen összejöttek. Sokan kiegészíthették a Herczeg Attila által megszerzett ismereteket a közös beszélgetés során.

Délután került sor a közadakozásból felépített emlékmű avatására a Városi Múzeum előtti téren. Az ünnepségre sokan eljöttek. Részvéttel hallgatták Farkas Gergely, országgyűlési képviselő megemlékezését az 1919-es eseményekről. A képviselő úr elmondta, hogy Vulman József főszervező mellett ő volt az emlékműállítás kigondolója.

Az áldozatok neve szerepel ugyan a ligeti I. világháborús emlékmű névsorában, de ezek az emberek, akikre emlékezünk most, nem a háború áldozatai voltak, hanem értelmetlen testvérhac miatt vesztették életüket.

Most a teljesség igényével mind a 28 áldozat neve felkerült az emlékműre, akik Kecelen lelték halálukat a terror ideje alatt. Kellett egy állandóság, egy épített alkotás, amely emlékezteti az arra járókat a 100 évvel ezelőtti eseményekre.

A felavatott, megszentelt emlékműnél koszorút helyezett el: Kecel Város Önkormányzata; valamint a FIDESZ Magyar Polgári Szövetség nevében Haszilló Ferenc polgármester és Kovács László, a párt helyi elnöke; Jobbik Keceli Szervezete nevében Farkas Gergely országgyűlési képviselő és Vulman József önkormányzati képviselő; a Kistérségi Nemzetőr Egyesület koszorúját Holler Róbert és László Tibor; Kecel Város Tűzoltósága koszorúját Sára Péter és Kollár Zoltán helyezte el.

Vulman József felhívására sokan hozzájárultak ahhoz, hogy az emlékmű elkészülhessen. Widnerné Fenyvesi Bernadett, a Városi Könyvtár és Művelődési Ház igazgatója, a megemlékező műsor levezetője felolvasta az adakozók, segítők nevét és megköszönte a támogatást.

Az emlékmű építményének tervezői: Sándor Bence és Pájer Tamás
Az emlékmű felállításának eddigi támogatói voltak: Fő támogató és kivitelező Lakatos Gábor és a Modus-Vivendi Kft. További támogatók: Pintér Csaba és családja, Farkas Gergely, Hatvani család, Dr. Csapi Bence, Boros Zoltán, Városi Ferenc és családja, Kecel Város Önkormányzata.
Kecel Város Képviselőtestülete: Berger József, Kovács László, Haszilló Tamás, Kelemen László, Herczeg Imre, Benedeczki János, Vulman József

Dr. Dvorácskó Béla, Szabadi Zsolt, Dr. Agócs Ákos, Haszilló Ferenc, Benedeczki Bálint, Kovács Áron, Erika Virágbolt, Herczeg Attila (Totó), Városi Könyvtár és Művelődési Ház, Cserni Károly, Bóna András, Benedek Imre és a BI-Design Reklámstúdió, Polgár Tibor, Gébl Zsolt, Morvai János (Tizedes), Csörgő Zoltán, Matécsa Zoltán, Csúzi Antal.

Varga Eszter

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (57 db kép)
MEGOSZTÁS