Első alkalommal rendezték meg Csengődön június 29-én a Csengődi Aratóünnep és Hagyományőrző Napot. Az egész napos program központi helyszíne a helyi művelődési ház és annak környéke volt.
A nap 9 órakor ünnepi szentmisével kezdődött a katolikus templomban, amely során Havris György atya megáldotta a learatott gabonakévéket. A hagyományőrző és gyermekprogramok ezután a művelődési háznál folytatódtak. Az érdeklődők betekintést nyerhettek a kenyérlángos-dagasztásba és annak kemencében való sütésébe, majd természetesen meg is lehetett kóstolni a helyi közösségi kemencében sült finomságokat. A gyermekek részére volt csuhézás, szalmadíszek készítése, agyagozás, lufihajtogatás és egyéb kézműves foglalkozások. Nagy sikere volt az íjászbemutatónak, amely során kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhatták célba lövő tudományukat. Nem mindennapi látványosság volt a Kiskőrösi Dutra Baráti Kör tagjai által felvonultatott Dutra traktorok bemutatója. A régmúlt időket idézte fel a kiskunhalasi Agrárgéptörténeti Egyesület tagjai által elhozott cséplőgép-bemutató. A rendezvény kiegészítője volt egy fotókiállítás is a művelődési házban, amelynek képei a kézi vetés és aratás mozzanatait elevenítették fel.

A jókedvnek és a szórakozásnak adott teret a „Kévét is kötöttem” elnevezésű folklórprogram, amely során színpadra lépett az Akasztói Vízkereszt Citerazenekar, a Bócsai Boróka Citerazenekar, a Csengődi Dankó Pista Férfikórus, a csengődi óvoda Pillangó csoportja, a Kiskunhalasi Népdalkör Egyesület, Vesztergám Miklós tárogatóművész, Németh Mihályné, Nemes Ibolya, Boszorád Nándorné és Pásztor Gréta, a Szivárvány Néptáncegyüttes, valamint a Tázlári Citerazenekar. Este nagy sikert aratott a Tarsoly zenekar koncertje és az általuk vezetett táncház, majd a késő esti tábortűz.
-Hirdetés-

A programról Lajter Ferenc polgármester elmondta, hogy hagyományteremtő célzattal hívták életre és szeretnék, ha a jövőben minden évben megrendezésre kerülne.

A tervek között szerepel egy fél hektáros terület megvásárlása is az önkormányzat részéről, amelyet búzával ültetnének be és évente 8-10 fő mutatná be népviseleti ruhában a szedést, kötést, működne a cséplőgép és a bálákat szekérrel hordanák be a településre. Az az esemény lesz majd a szüreti napok után a második nagyrendezvénye a településnek, amelyet minden alkalommal Péter-Pál napjához igazodva szeretnének megrendezni. Az idei rendezvény több hónapig tartó előkészítő munkálataiban nagyon sokan vettek részt, melyet a polgármester, dr. Boldoczki Krisztina jegyző és Kovács Nikoletta művelődésszervező koordinált.

A programra az önkormányzat pályázott is a támogatás reményében, de nem nyertek, így önerőből valósították meg.

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (80 db kép)
MEGOSZTÁS