Hétfőn, vagyis július 1-jén tartják a Semmelweis-napot és a köztisztviselők napját is, emiatt zárva lesznek a gyógyszertárak, a háziorvosi rendelők és a szakrendelők, valamint a polgármesteri hivatalok többsége is.

-Hirdetés-

Az egészségügyi dolgozók munkaszüneti napján ügyeleti ellátás lesz érvényben. A háziorvosi rendelők bejáratánál, jól látható helyen fel kell tüntetni a legközelebbi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet tájékoztatása szerint a folyamatos gyógyszerellátás a legtöbb településen ügyeleti vagy készenléti rend szerint lesz biztosított ezen a napon.

Az egyes munkaszüneti napokon is nyitva tartó gyógyszertárak a szokásos munkaszüneti munkarendjük szerint vagy a rövidített nyitvatartásnak megfelelően lesznek elérhetők. A gyógyszertárak betegforgalmi bejáratánál, jól látható helyen és jól olvasható módon jelezni kell a legközelebbi, folyamatosan nyitva tartó vagy ügyeleti szolgálatot teljesítő gyógyszertár nevét, címét, telefonszámát, valamint az ügyeleti, illetve a készenléti szolgálat kezdő és befejező időpontját.

Emellett fel kell tüntetni a legközelebbi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát – közölték. Egy adott településen vagy megyében munkaszüneti napokon is nyitva tartó, ügyeleti vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról az OGYÉI honlapján tájékozódhatnak.

A mentők július 1-jén is teljes kapacitással dolgoznak, országszerte 788 mentőegység riasztható. Ez összesen 1800 mentődolgozó szolgálatát jelenti – közölte az Országos Mentőszolgálat.

Az egészségügyi államtitkárság kezdeményezésére 2011 óta munkaszüneti nap július 1-je, Semmelweis Ignác születésnapja az egészségügyi és az egészségügyben dolgozóknak.

Hétfőn lesz a köztisztviselők napja is, emiatt zárva lesznek a polgármesteri hivatalok is.

A kiskőrösi városházán is munkaszüneti nap lesz július 1-jén. Itt a következő ügyfélfogadási nap július 2-án, kedden lesz.

A köztisztviselők és kormánytisztviselők napját minden év július 1-jén tartják. 1992-ben ezen a napon lépett életbe a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény, ennek emlékére négy évvel később, 1996-ban a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete kezdeményezte, hogy Magyarország területén július 1-jén ünnepnapot tartsanak. Az ünnepet 1997-ben tartották meg első alkalommal, majd 2001-ben munkaszüneti nappá nyilvánították. 2011. június 20-án az Országgyűlés úgy határozott, hogy július 1-je a kormánytisztviselők napja is legyen, így ekkortól kezdve az ünnep neve a köztisztviselők és kormánytisztviselők napja lett.

Kutyifa Icu
Fotó: Szentgyörgyi Ábel 

MEGOSZTÁS