Amiről Bócsát országosan ismerik sportkörökben, az a birkózás. Szakemberek szerint a kiskunsági ember — alkatánál, alacsony termeténél fogva — kimondottan alkalmas birkózónak. A versenyek és a sportolók rövid méltatásával következzék most egy kis beszámoló az első félévről és a legújabb eredményekről!

-Hirdetés-

Faluhelyen mindig is volt: a fiúk összemérték erejüket, vagy éppen ténylegesen elrendezték a dolgokat egy bunyóval. Ennek rendszerezett, szabályokhoz kötött változata a szabad ill. kötött fogású birkózás. Vidékünkön több helyen is működik birkózó szakosztály: Bócsa mellett Soltvadkerten, Kiskőrösön, Tázláron és Kiskunhalason.

Mint Petróczi Andor, a bócsai csapat edzője elmondta, az idei év az újak bevezetésének és a sikerélmény-teremtésének jegyében telt. Tavaly ugyanis az alsós fiúk részére birkózó edzések indultak és máris megszülettek az első eredmények.

Andor így mesél: a Bócsai Birkózó Szakosztály 2019-ben 15 versenyzővel és 15 kezdő birkózóval rendelkezett. A téli fizikai alapozást követően a tavaszi félévben mi is indultunk az országos bajnokságokon, melyeken a következő egyéni eredmények születtek:

Diák II. korcsoport

(2008-as születésűek) országos bajnoksága, Szentes: Németh Bálint ezüstérem

Diák I. korcsoport

(2006-as születésűek) országos bajnoksága, Zalaegerszeg: Gáspár Bálint ezüstérem

Serdülő

(2004-es születésűek) országos bajnoksága, Soltvadkert: Wéber Dominik ezüstérem, Varnyú Bálint bronzérem

A szeptemberben indult kezdő csapatunkkal is részt vettünk versenyeken.

A tagok a következők: Móczár Patrik, Vida Dániel, Gál György, Hirsch Lujza, Balogh Szilvia, Kanalas Gábor, Balogh Levente, Odrobina Botond, Rázsonyi Ádám, Győri Bálint, Geiger Szilárd, Bartha Ronaldo.

Gádoroson a Nyuszi Kupán, Gádoroson a Kinder Kupán, Baján a Mogyi Kupán szereztek érmes helyezéseket. Úgy is mondhatjuk, hogy mindegyik gyerek állt dobogón és ez nagy dolog!

A munkát folytatják egész nyáron: hazai és külföldi edzőtáborokon veszünk részt. Augusztus 19-23. között pedig saját rendezésű tábort tartunk. A Falunapot újabb látványossággal gazdagítják: „strandbirkózás” bemutató lesz a Parkerdőben — homok van elég…

Ennek nagy előnye, hogy sok olyan ember is betekintést nyerhet a birkózás világába, akik amúgy nem járnak el versenyekre, bemutatókra.

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS