A KT Bem József Általános Iskola Páhi Általános Iskolájában 8 osztály diákjai járnak 1-8. évfolyamig. Az 1250 fős településen az elmúlt tanévben 114 gyermek oktató-nevelő munkája folyt az intézményben. A tanévben elvégzett munkáról és a tervekről Vetróné Nagy Szilvia igazgatónőt kérdeztem.

Az iskola milyen személyi feltételekkel működik?

-Hirdetés-

Nagy öröm, hogy az intézmény 100 fölötti gyermeklétszámmal tud üzemelni, amiben jelentős szerepet játszik, hogy Páhin sok a nevelőszülő. Az ilyen szülőknél elhelyezett gyermekek közül az elmúlt tanévben 24 kisdiákunk volt. Az évfolyamok közül a 3-4. osztály összevontan működött a készségtantárgyak tekintetében. Az iskolában a feladatokat 10 főállású, 1 félállású pedagógus, 1 iskolatitkár, 1 karbantartó és 2 takarító látja el. A pedagógusok közül a minősítési eljáráson részt vettek mindegyike sikeresen teljesítette az előírt követelményeket. Legutóbb két pedagógus került PED II-be, így jelenleg 1 mesterpedagógusunk van, 3-an PED II-ben, a többiek pedig PED I minősítéssel dolgoznak. Most nincs kezdő pedagógusa az intézménynek, viszont szeptembertől ide kerül egy gyakornok. Az intézmény gyógypedagógusa, Hermanné Németh Andrea távozik és Kaskantyún dolgozik majd a következő tanévtől. Helyette a továbbiakban ezt a feladatot Szaporán Nóra látja el, aki Páhi lakos és most végzett Kecskeméten az egyetemen.

Év közben milyen fejlesztések, beruházások valósultak meg?

A felsősöket érintve négy osztályteremben történt meg a teljes parkettacsere, amelynek köszönhetően linóleum borítást kapott a padlózat. Az alsóban új udvari játékokat kaptak a gyermekek. Szülői segítséggel sikerült vásárolni egy csócsóasztalt és két osztályteremben a tisztasági festés és mázolás is megtörtént. Az elektronikai fejlesztés során az iskolában WIFI rendszer épült ki, az egyik terembe pedig mobil digitális tábla lett. Az iskola elektronikai felszerelése jónak mondható, hiszen jelenleg a 8 osztályból 6-ban van digitális tábla és minden pedagógus laptopot kapott. Az épület akadálymentesítése és a nyílászárók cseréje már megtörtént, de a jövőben jó lenne még egy raktárhelyiség kialakítása.

A gyermekek milyen tanulmányi és sportsikereket értek el?

A tanév közben összesen 30 különböző tanulmányi és sportversenyen, valamint egészségnyújtási versenyen vettek részt diákjaink. A sport területén a diákolimpia küzdelmeiben úszásban váltóban és egyéniben is sikerült ezüstérmet szerezni a területi döntőben. Az elmúlt év szeptemberétől Bebők Imre tart a településen karate foglalkozásokat és a fiatalok közül megyei versenyen Oroszi Gábor, valamint Pecz Odett is ért már el dobogós helyezéseket. Az iskolai labdarúgó csapat Bognár Árpád edző vezetésével Csengődön a Balaton Kupán 2., a lakitelki Fenyvesi Máté Kupán a felsősök a 2., az alsósok pedig a 3. helyet szerezték meg. A tankerületi tanulmányi versenyek során a legjobb eredményt a természetismereti tantárgyból érték el a gyermekek – Pecz Odett, Németh Amina, Janik Boglárka, – mely csapat a járási versenyt megnyerte és a következő fordulóban ezüstérmet szerzett. Informatika tantárgyból a járási versenyen 2. helyezést ért el Pecz Csongor. A kiskőrösi KEVI Matekész-Levelész versenyén Jámbrik Emese első lett. A KT-s iskolák versmondó járási versenyét Janik Boglárka megnyerte, valamint több térségi versenyen volt helyezett vagy díjazott. A kiskőrösi EGYMI versmondó versenyén Kádár Tamás 1., Moder József pedig különdíjas lett. Az ugyanitt rendezett szépíró versenyen Papp Máté 1., Sárközi Richárd pedig 3. helyezést ért el. A megyei elsősegélynyújtó versenyen az iskola csapata ezüstérmet szerzett: Dombi Dominika, Janik Boglárka, Németh Amina, Pecz Odett, Patay Petra.

Az iskola milyen szerepet vállal a település közösségi életében?

Minden év szeptemberében rendezik a településen a Falunapot, amelyen különböző műsorokkal fellépnek az iskola gyermekei. Az óvodával kiváló a kapcsolatunk, így sokszor közösen veszünk részt velük a különböző programokon, többek között az egészségnapon is. A nemzeti ünnepekről rendszeresen megemlékezik az iskola. Az adventi programsorozat alkalmával is adnak műsort a diákok. Év közben összesen 81 különböző eseményen vettünk részt közreműködőként. Fontos megemlítenem, hogy kiváló kapcsolatot ápolunk a rendőrséggel is. Munkatársuk, Kuti Erika iskolarendőr több alkalommal is tartott előadást a diákoknak a bűnmegelőzésről és egyéb napi problémákról intézményünkben.

Filus Tibor

MEGOSZTÁS