A KT Bem József Általános Iskola Soltszentimrei Általános Iskolája szeptembertől a Kiskőrösi Bem József Általános Iskola Soltszetimrei Általános Iskolája nevet fogja viselni. Az elmúlt tanévben az intézménybe 98 diák járt, ahol 1-8. osztályig folyik az oktatás. Az alsó tagozatban az 1-2. és a 3-4. osztályokban összevontan tanulnak, míg a közismereti tantárgyak oktatása pedig csoportbontásban történik. Az iskolában folyó munkáról Schantlné Farkas Julianna tagintézmény-vezetőt kérdeztem.

-Hirdetés-

 

Milyen személyi feltételekkel látja el a feladatait az iskola?

Jelenleg 9 főállású pedagógus dolgozik nálunk. A szakos ellátást utazó pedagógusokkal oldjuk meg, így 1 informatika, 1 nyugdíjas matematika tanárunk van és a mindennapi munkát 1 takarító, 1 karbantartó, valamint 1 iskolatitkár segíti. A pedagógusokat érintő minősítési eljárásban most nem volt érintett egyetlen kollégánk sem. Most 1 mester pedagógus van nálunk, aki szakértő is és 2 pedagógus kivételével mindenki minősült már.

Feljelesztések és beruházások történtek az elmúlt időszakban?

A sikeres pályázatoknak köszönhetően két interaktív digitális táblánk lett. Minden gyermeknek biztosított a számítógép használat lehetősége az informatika órán. Rendelkezésünkre áll 30 tablet is, amelyek oktatási felhasználása majd szeptembertől indul. Az iskolában 5 fix és 1 mobil digitális tábla van. Az iskolai alapítvány sikeresen vett részt a „menza pályázaton”, amelynek köszönhetően 20 millió forint értékben tudtunk vásárolni eszközöket és szerveztünk különböző programokat. A továbbiakban egy sikeres önkormányzati pályázatnak köszönhetően energetikai fejlesztés valósulhat meg az iskola épületén. Ennek keretében megújul az épület külső homlokzata, szigetelés, valamint napelemrendszer kiépítése valósul meg. Új ajtók is beépítésre kerülnek a nyár folyamán az alsó tagozatos osztálytermeknél, valamint két tanterem parkettájának felújítása is megtörténik.

A gyermekek értek el év közben tanulmányi és sportsikereket?

Diákjaink az elmúlt tanévben összesen 21 tanulmányi és sportversenyen vettek részt. A Kisiskolák Egyesülete által szervezett matematika és magyar nyelv levelező versenyében a döntőbe jutott Gudmon Brigitta, valamint Horváth Botond. A „Ki, mit, tud?” versenyben szép eredményt ért el rajzban Tamás Dalma és Pásztor Szafira, a hangszeres zene kategóriában pedig harmadik lett Tamás Ádám. Labdarúgásban a Páhival közös csapatunk a 3. helyet szerezte meg (Fejes Bence, Lenkes László, Gróf Máté, Deli Zoltán). A tankerületi versenyek tekintetében a járási fordulóban szerepelt jól: Ilyés Réka, Gudmon Brigitta – szavalóverseny, Kovács Hajnalka, Tamás Ádám, Virág Zoltán – rajz, Kovács Ádám, Kovács Szabina, Horváth Botond – környezetismeret, Bódi Csaba, Kis Dávid – helyesírás, Kis Dávid, Varga Fruzsina, Gulyás Kincső – természetismeret, Kovács Hajnalka, Bozó Zsóka, Tamás Dalma – matamatika 2. hely, Horváth Botond – matematika 7. hely, Perecz Nikolett, Penczu Patrícia, Majlát Anita, Hegedűs Amina – ének, Kovács Roland, Tamás Ádám – informatika. A Kolon-tavi „fürkésző versenyen” bronzérmes lett az iskola egyik csapata (Kovács Hajnalka, Tamás Dalma, Varga Fruzsina, Gulyás Kincső). Az ELTE német levelező versenyén szerepelt Ilyés Réka, Bozó Zsóka és Kis Dávid. A Wattay térségi idegen nyelvi levelező versenyén Ilyés Réka 1., Kis Dávid pedig 2. lett. A kiskőrösi KEVI „levelész-matekész” versenyén Bozó Zsóka 4., Kis Dávid 8., Kovács Hajnalka 9., míg Ilyés Réka a 11. helyet szerezte meg. Az „értékőrzők” versenyében megyei 1. helyezést ért el a csapatunk (Bozó Zsóka, Kovács Hajnalka, Tamás Dalma, Ilyés Réka). A Kárpátmedence értékei” verseny a hungarikumokat dolgozza fel, melyben az iskolai csapat a 4. helyen végzett (Bozó Zsóka, Tamás Dalma, Ilyés Réka). A Kerékpáros Iskola Kupában az Ilyés Réka, Bozó Zsóka és Kis Dávid alkotta csapatunk aranyérmes lett, egyéniben pedig az országos döntőben Kis Dávid a 16. helyen zárta a versenyt. A kiskőrösi EGYMI szervezésében meghirdetett megyei szépíró versenyen Molnár Mariann képviselte az intézményünket.

A település közéletében milyen szerepet játszik az intézmény?

A nemzeti ünnepek alkalmával a megemlékező műsorokat az iskola diákjai adják. A települési nagyrendezvényeken is fellépnek a gyermekek és aktívan részt vesznek a programokban. Az éves közösségi programokon való részvétel minden esetben az önkormányzattal közösen egyeztetve történik meg. Év közben sokat kirándulnak a diákok, mely során a „Határtalanul” program keretében Erdélyben is eltölthettek egy kis időt. A helyben szervezett nyári táborok mellett voltak a fiatalok Mátrafüreden, valamint az Erzsébet táborozás keretében Zánkán is.

Filus Tibor

MEGOSZTÁS