Áder János, Magyarország Köztársasági Elnöke a mai napon közleményben tette közzé, hogy 2019. október 13 (vasárnap) napjára tűzi ki a 2019-es önkormányzati választásokat.

-Hirdetés-

A hivatalos kampány a választást megelőző 50. napon, augusztus 24-én kezdődik, és a szavazás napján 19 óráig tart.

A választópolgárok 2019. augusztus 23. napjáig kapják kézhez a választási értesítőt, amelyben értesítik a névjegyzékbe vételükről a választót. Aki nem kapja meg az értesítőt, a jegyzőnél (a helyi választási irodában) kérheti. A jegyző ekkor új szelvényt állít ki.

Az önkormányzati választási törvény értelmében a 10 000-nél több lakosú településen és a fővárosi kerületekben a képviselők vegyes választási rendszerben – egyéni választókerületben és kompenzációs listán – jutnak mandátumhoz. A 10000-nél kevesebb lakosú településeken pedig úgynevezett listás szavazás lesz, tehát egy listán szereplő jelöltsorból lehet választani a választópolgároknak.

A választáson a képviselőjelöltek, a polgármesterjelöltek és a főpolgármester-jelöltek szeptember 9-én 16 óráig adhatják le ajánlóíveken összegyűjtött ajánlásaikat. A jelölteknek településtípusonként és választási típusonként eltérő számú ajánlást kell összegyűjteniük.

A jelöltek és a jelölőszervezetek listáinak nyilvántartásba vételéről a választókerületi bizottságok döntenek, négy napon belül. A listákat szeptember 10-én 16 óráig lehet bejelenteni. Aki a szavazás napján nem a lakóhelyén, hanem a tartózkodási helyén (régi nevén: ideiglenes lakcím) akar élni a választójogával, október 9-éig kérheti átjelentkezését.

A választás részleteiről a későbbiekben adunk bővebb tájékoztatást.

Fotó: illusztráció 

MEGOSZTÁS