Festeni jó. Igazán erős, szép, izgalmas, fantáziadús, mesterien megmunkált festményeket látni is lélektisztító, gondolatébresztő, motiváló erejű élmény.

Ridegné Slezák Ildikó nagatív hatású rajza
-Hirdetés-

Palásti Zsolt Kalocsáról érkezett kis falunkba, hogy megmutassa, hogyan működik a jobbagyféltekés rajzolás. Ő nem csupán mutat, de tanít is. Miközben fotóztam a tanfolyamon, láttam mennyire szeretetteljesen beszél tanítványaihoz, szíve-lelke benne van és átadja tudását.

“Rajzvarázs, jobbagyféltekés rajzolási módszert tanítok nemcsak Kalocsán, hanem a környező településeken is. Tázláron február óta vagyok, eleinte 32-en kezdték, de ez nyilván változó. Heti egy alkalommal körülbelül 3 órán át tartom mind a gyerekeknek, mind pedig a felnőtteknek a tanfolyamot. Én mindig tudtam rajzolni, viszont azt nem, hogy miért. Műszaki középiskolába jártam és abban az időben jött be Magyarországra Betty Edwardsnak az a jobbagyféltekés rajzolási módszere és kísérleti osztályként minket tanítottak rajzolni. Nem tudtunk róla természetesen. Nem értettük, hogy miért és hogyan, de egy agytevékenységi vizsgálat volt,mely arról adott képet, hogy az agy milyen területeket használ.
Nálam kiderült, hogy az agyam nem vált vissza a bal agyféltekére akkor sem, ha matematikai feladatot végzek el. Domináns jobbagyféltekés vagyok, és ezért tudok rajzolni.

Mint ki is derült Betty Edwards módszerével: a rajzolás a jobbagyfélteke feladata.

A problémát az okozza a normál embereknél, hogy egyébként a balfélteke a rajzolást leegyszerűsíti, de rosszul. Meg akarja tanulni a dolgokat lerajzolni, míg a jobb megnézi és lerajzolja úgy, ahogy látja. Én igazából nem rajzolni tanítom a tanítványaimat, hanem gondolkodni rajzolás közben, hogy bármit bármikor letudjanak rajzolni úgy, ahogyan látnak. Ilyenkor kikapcsoljuk a balodali agyfélteke leegyszerűsített módszerét ami miatt nem tud rajzolni, előhozzuk a jobbagyfélteke vizuális gondolkodásmódját és abban a pillanatban mindenki tökéletesen rajzol.
Nem különleges képesség a rajzolás, ezt bárki meg tudja csinálni. Maga a tanfolyam úgy épül fel, hogy először a jobbagyféltekés alapokat tanítom meg mindenkinek. Grafikákat készítünk, grafittal dolgozunk, utána megyünk bele a portré rajzolásába, ugyanis az lesz az első vizsgaanyag, hogy saját magát fogja lerajzolja, fotó szerűen. Onnantól kezdve van egy módszer, mit és hogyan fognak lerajzolni. Alakrajzolásra megyünk rá, akár meztelen akár ruhában van, ezt mind grafittal, később elkezdünk egy kis színt belecsempészni, majd szépe lassan átváltunk a színes technikákra, pasztellre, festészetre” –
mesélte el Zsolt.

Akkor és most: Vass Bódi Renáta önarcképe

Nincs még egy éve, hogy elkezdtem a tanfolyamot. Szerettem volna kipróbálni milyen is lehet. Én alapból egy nyüzsgő ember vagyok, nagyon kevés dolog kapcsol ki, a rajzolás viszont teljes mértékben. Érdekelnek különböző technikák, de legközelebb hozzám a festés áll. A végeredmény sokkal látványosabb és élethűbb számomra, mint egy ceruzás rajz. Igazából nem gondoltam volna, hajtott a kíváncsiság, hogy mire vagyok képes. Kihívás is egyben, jó érzés, hogy megtudom csinálni.
Hogy eladnám-e a műveimet? Igen. De ettől függetlenül mindegyik művem, mintha “gyermekem” lenne. A tanfolyam arra is megtanított, hogy a kis dolgokkal ne foglalkozzak, hiszen ezáltal megtanít arra is, hogy szelektálni tudjunk a való életben is, mi az ami fontos, és mi az ami nem – mesélte e
l Vass Bódi Renáta.

Kiállításukon több ember is megcsodálta remekműveiket, ez pozitív visszajelzés az emberektől számukra és egy nagy löket is, hogy amit elkezdtek nem szabad abbahagyni. A festészethez rengeteg türelem és idő kell.

Csodaszép festmények a kiállításról

Hatásomra jött el Zsolt hozzánk Tázlárra. Én eleinte Kalocsán kezdtem el a festészetet, de úgy gondoltam hátha lenne még rajtam kívül is, aki ezzel szeretne foglalkozni, így első alkalommal 32 embert érdekelt a dolog, aminek nagyon örültem. Számomra kellett valami, ami elvonja a figyelmemet férjem gyászáról. Ne legyen időm gondolkodni, kell valami ami teljesen leköt. Nemcsak a tanfolyamon, hanem már itthon is belevetem magam a festészet rejtelmeibe. A leghosszabb ideig tartó festményem 12 óra alatt készült el. A tájképeket szeretem a legjobban megfesteni. Amikor elkészülnek a művek és látják a családtagok és ismerőseim, megjegyzem melyik tetszett meg nekik és ha van valamilyen esemény, szülinap, ballagás stb, azt odaadom nekik ajándékba, aminek ők nagyon örülnek. Álmomban láttam magamat egy hatalmas galériában, ami az enyém volt. Talán majd egyszer ez a pillanat is eljön a valóságban – mondta el Horváthné Jutka.

“Egy festő jobban kiadja magát műveiben, mint egy író. Az író elrejtheti az érzéseit mindenféle trükkökkel, de egy festő ezt nem teheti. A festmény olyan, mint egy csupasz emberi lélek.” (Alan Blackwood)

Ha már aláírják a műveket akkor van kész. Érdekessége a dolognak, ha már 70%-ban kész van, akkor alá lehet írni, a maradék 30% ugyanannyi időt tesz ki, mint az előtte álló 70%.

Egy festmény nem csupán festékből áll. Olyan alkotás, amelyben tetten érhető a művész agya, technikai tudása és érzelmei, és túl ezeken arra szolgál, hogy elmeséljen nekünk valamit, miközben a mi agyunkból is érzelmeket vált ki. A festékből így lesz szépség, így válthat ki belőlünk csodálatot vagy éppen megdöbbenést. A festéket a művész tölti meg élettel, az élmény pedig a befogadóval folytatott kommunikáció révén jön létre.

Heti rendszerességgel keddenként van tanfolyam 17-20-ig. Aki szeretne egy kihívást maga elé állítani és új dolgot szeretne kipróbálni, annak szívesen ajánlom.

-Dusy-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (69 db kép)
MEGOSZTÁS