A kezdeményezést Molnár Zoltán 2017 novemberében indította önkéntesként a saját mobiltelefonjaival. Még ma is fogadja a hívásokat, de mivel a Hazakísérő Telefon alapítvánnyá nőtte ki magát, az önkéntesek toborzása is megkezdődött. Éjszakai forróvonal, ahol egy beszélgetés keretében a Hazakísérő Telefon elkíséri a hívót a biztonságot jelentő céljáig. A telefon mindenkinek hasznos lehet, aki szeretné a kihalt éjszakai utcák okozta kellemetlen érzését enyhíteni.

-Hirdetés-

2018 novemberétől ingyenesen hívható zöld szám 06 80 442 422 amelyet  a VCC Live Hungary Kft. biztosít térítésmentesen, havi tízezer ingyenes perccel és virtuális telefonközpont használattal.

Ha éjszakai sétád közben bizonytalanul érzed magad vagy  félsz, akkor a 06 80 442 422-es zöld számon vagy a 06 30 899 3465-ös normál tarifás számon hívhatod a Hazakísérő Telefont.

Hétfő-szombat 22-től hajnali 4-ig, vasárnap 22-től hajnali 1-ig várják a hívásokat.

Mielőtt beszélgetésbe kezdenél az operátorral, elkéri a telefonszámodat, a tartózkodási helyedet és az úti célodat. Ezeket az adatokat nem kell megadnod, de vészhelyzet esetén szükséges lehet a segítségedre sietőknek.

Ezt követően figyelmeztetnek, hogy légy figyelmes, ne feledkezz bele a beszélgetésbe és figyeld az utcaneveket és a házszámokat.

Beszélgetés közben a hívásfogadó az internetes térképen megkeresi az indulási és érkezési pontodat, majd beszélgetés közben kb. 2-5 percenként megkérdezi, hogy hol jársz és ellenőrzi a térképen.

Szükség esetén segítséget küld.

Ha valaki azt tapasztalja, hogy követik, de nem biztos a dolgában vagy csak néhány pár száz méter miatt nem szeretné hívni a 112-t, annak célszerű a Hazakísérő Telefont hívnia. Ilyenkor ajánlott kérdezés nélkül névvel együtt, kijelzett telefonszámmal és a tartózkodási hely megadásával kezdeni a beszélgetést. Noha sok az udvarias ember, célszerű azonnal a lényegre térni, nem szükséges magyarázkodni és szabadkozni.

Kérjük vedd figyelembe, hogy a Hazakísérő Telefon nem tud megakadályozni egyetlen támadót sem az elhatározásában. Sajnos nem minden bűnöző riad vissza attól, hogy kiszemelt áldozata telefonál. Minél gátlástalanabb és minél tapasztaltabb, annál valószínűbb, hogy nem érdekli, hogy beszélsz valakivel. Amit a Hazakísérő Telefon tenni tud ilyen helyzetben, az az, hogy az adott helyszínre irányítja a rendőrséget szükség esetén.

„Zaklató, telefonon keresztül szexuális kapcsolatot teremteni kívánó személyeket nem áll módunkba hazakísérni, ilyenkor megszakítjuk a beszélgetést” – olvasható a Hazakísérő Telefon honlapján.

Forrás: https://hazakiserotelefon.com/

B.M

MEGOSZTÁS