Magyarországon a tavalyi évben mintegy 164 ezer lakóingatan cserélt gazdát, melyek között különböző méretű és árú lakások és családi házak voltak. Bár a vételár legtöbbször alacsonyabb szokott lenni, mint a kínálati ár, ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogy jelenleg milyen házakat kínálnak legdrágábban eladásra Budapesten és vidéken az ismertebb ingatlanirodákon keresztül. 

-Hirdetés-

A keresésünk során az ország legdrágább családi házait néztük, amelyeknél a hirdetésből egyértelműen kiderült, hogy nem elírásról van szó, vagyis valós méret és ár szerepel bennük. A többlakásos épület ugyancsak kizáró ok volt, így az élen többnyire hatalmas méretű kastélyok végeztek.

24 szoba, 6 méteres belmagasság Baranya megyében

A legdrágább vidéki lakóház a Baranya megyei Bükkösdön található 2400 négyzetméteres Petrovszky-kastély, amihez egy 16 ezer négyzetméteres telek is tartozik. Az 1700-as években épült barokk stílusú főúri kastélyt a hirdetés szerint lapos kupolás középrizalit jellemzi, melyet a főbejárat felett erkély díszít. A középrizalit timpanonjába az építtető Petrovszky család címere került. Az 1736-ban felépült kastélyt Petrovszky János és Petrovszky Zsigmond építtette. Az 1800-as években a Jeszenszky család birtokolta, majd az 1950-es években a kastélyt államosították. Ezt követően az állami gazdaság birkahodálynak használta az emeleti helyiségeket, majd gyermekotthonként és iskolaként funkcionált. 1999 óta magánkézben van. 

Azóta az elhanyagolt szerkezeti elemeket visszaállították, kívül-belül renoválták a mennyezetet, a falakat, és egyéb burkolatokat, új villany, víz, fűtés vezetékrendszert építettek ki. A 24 szobás épület belmagassága 6 méter.

Az ingatlan eladási ára 3 milliárd forint, ami fajlagosan sem mondható kevésnek. Az 1,25 milliós négyzetméterár többszöröse a környék átlagának, sőt, a budapesti legdrágább kerület árainál is magasabb. Az azonban tény, hogy ilyen egyedi ingatlannal nem sűrűn lehet találkozni, így a leendő vásárló feltehetően nem a környék áraihoz fogja hasonlítani az árcédulát a vásárlás során.

A főváros legdrágább háza

Budapesten több olyan ingatlan is van, amely több lakást foglal magába, így elsősorban befektetési céllal árusítanak. Ezeket nem vettük figyelembe, ezért a legdrágább ház egy 1300 négyzetméteres villa, amit 2,6 milliárd forintért kínálnak. A III. kerületi, 2004-ben épült házhoz 3200 négyzetméteres telek tartozik. 

Az épületben belső lift is megtalálható, és a hirdetés szerint alkalmas családi otthonnak, de akár cégközpontnak, követségi rezidenciának is.

A nagy belmagasság, tágas, esztétikus terek és a prémium minőségű beépített anyagok egy ilyen épületben elengedhetetlenek, azonban még így sem kevés a 2 milliós négyzetméterár, ami Budapest legdrágább új építésű lakásaival van egyenértékben.

A nappalihoz egyébként terasz és télikert is kapcsolódik, valamint egy könyvtár is helyet kapott. Az emeleten pedig hat külön bejáratú hálószobát, két fürdőszobát és két mellékhelyiséget találunk. A kertszinten emellett egy wellness részleg épült, fűthető úszómedencével, jakuzzival, török- és gőzfürdővel és egy fitneszteremmel.

Az alagsorban egy 8 állásos garázst alakítottak ki, de a telek területén további 12 autó számára áll rendelkezésre beállási lehetőség. Ami pedig a további extrákat illeti, a 16 kamerás biztonsági rendszer, városra néző panoráma és a borospince sorolható ide. Az ingatlan ára azonban, ahogy már írtuk egyáltalán nem alacsony, abban az esetben, ha ennyiért találna gazdára, akkor a leendő tulajdonosnak csak az illetékre 104 millió forintot kellene kifizetnie.

Bár kínálati árak alapján ezek most a főváros legdrágább házai, fontos hangsúlyozni, hogy a feltüntetett árak az eladó elképzelését tükrözik, a valóságban korántsem biztos, hogy ennyiért el is fognak kelni a hirdetett ingatlanok. Ez mindenesetre érdekes körkép arról, hogy a megszokott típusú családi házak körén túl milyen ingatlanokkal találkozhatunk a hazai piacon.

Forrás: portfolio.hu

MEGOSZTÁS