Járásunkban több helyen működik német nemzetiségi önkormányzat. Ezek: Soltvadkert, Kiskőrös és Kecel). Esetükben szórvány németségről beszélünk: néhány tucat családban élnek még a német hagyományok. Aztán ott van Császártöltés, ahol nagyobb a német népelem súlya. Ezen szervezetek célja a helyi német értékek őrzése és továbbadása. Ezek közé tartozik a nyelv, a népi kultúra, a gasztronómia és a hit.

-Hirdetés-

Ahhoz, hogy valaki svábként megmaradhasson ezen a vidéken, nagyon nagy hitre és akaraterőre volt (és van) szükség. A homokos talaj, a mezőgazdaságra gyakran kedvezőtlen éghajlat és a magyarok arrogáns viselkedése (asszimiláció, kitelepítés, megbélyegzés) sokszor csábított arra, hogy elvándoroljon ez a lakosság. Ezért fontosak azok a programok, melyek összetartják ezt a népet — bármi módon.

A helyi egyházközségek mellett közös német nemzetiségi szentmisét minden évben tartanak Bács-Kiskunban. Ennek idén Nemesnádudvar adott otthont. A több mint 20 éve, nyaranként megrendezésre kerülő főegyházmegyei német nemzetiségi ünnepi szentmisére több településről érkeznek a hívek. Ez olyan mint egy zarándoklat: sokan viseletben és lélekben szépen rákészülve érkeznek ide.

Augusztus 11-én vasárnap megtelt a nemesnádudvari templom. A szentmise főcelebránsa Szauter Róbert helyi plébános volt, vele együtt misézett Schindler Mátyás érseki tanácsnok, Bergmann János címzetes apát és Szűcs Tibor kanonok. Az egyházi énekek Szebelédi Gábor orgonakíséretével és az Animato Kórus közreműködésével hangzottak fel. Hat település képviseletében kerültek felolvasásra az olvasmányok, a könyörgések és az áldozás utáni ima. A szentmise végén Szauter Róbert megáldotta az új vándorlobogót, melyre a megyei németség címere a „Batschkaer Ungarndeutsche” felirattal, valamint Jézus monogramja és a „Jesu Name sei gepriesen” (Jézus neve dícsértessék) került felhímzésre.

A lobogót jövőre a nemesnádudvari hívek a hajósi kegytemplomba viszik a hagyományos német nemzetiségi misére. A templom előtti téren Kishegyi Simon vezetésével az általános iskola diákjai adtak harmonikakoncertet, valamint egy kis vendégségre látták vendégül az ideérkezőket. Végül nem maradt el a nótázás sem — természetesen németül…

Káposzta Lajos

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (47 db kép)
MEGOSZTÁS