Szinte havonta találkozhatunk a médiában a Bács-Team sikereiről szóló hírekkel. Kecel sportéletében igen jelentős a csapat tevékenysége. Vezetőjük Vancsik Nándor, vele beszélgettem.

Mikor és hogyan kezdődött sportpályafutásod? Kik voltak a mestereid, tanítóid?

-Hirdetés-

1987-ben kezdtem karatézni Kecelen Kovács László vezetésével. A tévében láttam, hogy emberek kézzel cserepeket törnek, és nem sérül a kezük. Ez nagyon megtetszett. Miután Laci befejezte az edzői munkáját Szűcs Zsolthoz kerültem, aki a mai napig az edzőm és példaképem, 5 danos mester. Sokat köszönhetek Koller Istvánnak is, aki a Kickbox, Thai Box, és K-1 ben segítette a felkészülést. 11 év után, 1998-ban Pécsett nemzetközi edzőtáborban vizsgáztam fekete öv egy danra. 24 éves voltam. Több sportágat kipróbáltam pl. ökölvívás, birkózás, Taekwondo, Ju Jitsu. Az utóbbit a mai napig űzöm.

Milyen sikerekkel, eredményekkel büszkélkedhetsz?

A legemlékezetesebb mérkőzésem 2011-ben volt, Kecskeméten. Nagyon sok díjat sikerült nyernem: 2002. MB karate, 2003. MB Kickbox, 2004. MB Thai Box, 2005. MB k-1, 2005. profi interkontinentális bajnok Thai Box. Legbüszkébb arra vagyok, hogy 2002-ben Japánban, mint magyar válogatott indultam és 42 versenyzőből 2. lettem. Nagyon jó érzés volt a karate őshazájában dobogóra állni. Gyakorlatilag Európában majdnem minden országban versenyeztem.

Úgy tudjuk, családon belül is vannak tehetséges követőid.

Igen, a gyermekeim.

Mesélnél egy kicsit a Bács-Team megalapításának körülményeiről? Mikor alakult az egyesület? Hogyan lettél te a vezetője?

1999-ben jött a lehetőség, hogy oktassam a karatét. Árvai Zsolt segítségével Császártöltésen csináltunk egy klubot. 2003-ban Kecelen Vén Zoltán, a képviselő-testület Kulturális Bizottsága elnökének kérésére kezdtünk oktatni. Az önkormányzat termet biztosított és 18 fővel elkezdődhettek az edzések. 2015-ben már mintegy 120 versenyző volt, két csoportban folytak a foglalkozások. Soltvadkertről és a környékből jöttek az érdeklődők. 2007-ben Kecelen volt az utolsó meccsem, utána visszavonultam a versenyzéstől, csak a tanítványaimra koncentráltam. Ezen a gálán még hét tanítványom indult.

Volt olyan mérkőzés, ami valami miatt különösen emlékezetes maradt?

A sors úgy hozta, hogy kihívtak egy mérkőzésre, amit elvállaltam MMA szabályrendszerben. Engem az első menet elején leütött az ellenfelem úgy, hogy eltört az arccsontom. Mivel MMA szabályrendszerben küzdöttünk, nem veszik a bírók olyan komolyan, ha valaki földre kerül. Nekem a földön sikerült kivédeni a támadását és egy fojtással győztem.

Mely életkorban érdemes elkezdeni ezt a sportot?

Óvodás korú gyerek már képes felfogni a szabályokat, tehát kisgyermekkorban el lehet kezdeni.

Tudjuk, hogy a sportban fontos az utánpótlás nevelés. Nálatok ez hogyan történik?

Önként jelentkeznek az új tagok.

Tanítványaid időről-időre kiemelkedő sikereket érnek el. Mely eredményekre vagytok a legbüszkébbek?

Tanítványaim közül Vikker Dániel, akire legbüszkébb vagyok, de ugyanúgy Farkas Ferencre is (Dani sajnos 2014. március 15-én motorbalesetben elhunyt).

Milyen befolyással van a küzdősport a tagok személyiségére?  

A karate szellemisége életre nevel. Tisztelet, kitartás, küzdelem.

Készültök mostanában valamilyen versenyre?

Igen, októberben Farkas Ferenc és Schneider János indulnak Rómában a Ju Jitsu Európa-bajnokságon.

Mi a jövőbeli célod?

Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen sok mindent elértünk, nagyon büszke vagyok a csapatomra, hiszen egy mesternek a tanítványai a tükörképe. Büszke vagyok még Kecel városára, hogy ilyen sokan támogatnak és segítenek minket, néha egy jó szó is sokat segít.
A legnagyobb célom, hogy több időt töltsek a párommal, gyermekeimmel. Illetve nagyon sokáig szeretnék mozogni, edzeni.

Varga Eszter
(Fotók: Vancsik Nándor képarchívuma)

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (14 db kép)
MEGOSZTÁS