Amikor a szüret még ünnep volt címmel régi szüretek emlékeit idéző fotókból nyílt kiállítás a Keceli Városi Múzeumban.

Benyák Ferenc múzeumigazgató miután köszöntötte a vendégeket, Haszilló Ferenc polgármestert, Kunszeri Miklós nyugalmazott borászati felügyelőt, a Keceli Borrendek képviselőit, minden vendéget, felidézte a régi szüretek emlékeit. Elmondta azt is, hogy a mostani kiállítás ebben a témában már a harmadik. Kecelen, a szőlő, a bor olyan téma, amely minden évben aktuális. A most kiállított, a Bi-Design Reklámstúdió által formába öntött fényképeket a múzeum gyűjteményéből válogatták. A kiállítás címe onnan ered, hogy a fényképek ennek a fontos mezőgazdasági munkának a szép és az öröm oldalát tükrözik. Valójában régen tényleg vidám hangulatban teltek ezek a családi, baráti összesegítések.

-Hirdetés-

Kecel polgármestere, Haszilló Ferenc, miután köszöntötte a résztvevőket gyermekkori emlékeit idézte fel. Emlékezett a felnőttek szorgalmas, kemény munkájára, amellyel dolgoztak. Ezt a munkát is az összetartás, a szeretet jellemezte. Emlékezett a többnapos készülődésre, a társas eseményre, ahol összegyűltek a rokonok, barátok, ismerősök, hogy egymásnak segítsenek. Majd a jól végzett munka után ideje volt a vigasságnak, a szüreti bálaknak. Kecel szerencsés abból a szempontból, hogy a Bárth János által szerkesztett keceli monográfia részletesen dokumentálja  a keceli szőlőművelés és borászat történetét, emlékeit. Haszilló Ferenc polgármester megköszönte a múzeum vezetőjének és munkatársainak, segítőinek munkáját, amellyel létrejöhetett ez a kiállítás.

Kunszeri Miklós nyugalmazott borászati felügyelő kiállításmegnyitó beszédében a szőlőből készült bor történetét elevenítette fel a Biblia borral kapcsolatos történeteitől kezdve az ókor, középkor szőlőtermesztéséről és borkészítéséről. Az újkori Kecel, valamint Magyarország szőlő-, borkultúrájának, a történelem eseményei következtében bekövetkezett változásairól beszélt a segítő és a hátráltató tényezők kiemelésével. Felidézte a hajdani hagyományos szüretek menetét, módját, eszközeit, majd említést tett a nagy munka utáni otthoni és a nagyobb közösségek ünnepségeiről, mulatságairól.

Hogy ne csak beszéljenek a borról, hanem kóstolhassák is a tavalyit, koccinthattak a vendégek a kiállításmegnyitó után.

Varga Eszter

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (21 db kép)
MEGOSZTÁS