Augusztus 24-én Kecelen, a Szüreti Nap programjai hívogatták a település lakóit és a máshonnan jövő érdeklődőket. Mint minden évben, most is voltak messziről jövő kedves vendégek.

-Hirdetés-

A testvértelepülésről Lupényből, Filus Attila és Filus Attiláné kezdeményezésére és kapcsolattartásával Nagyszebenből érkeztek látogatók. Orth István, a nagyszebeni Brukenthal Múzeum grafikai restaurátorának alkotásaiból, Metszetek Nagyszeben történetéről címmel kiállítás nyílt. Egyben Kovács Géza útikönyvének bemutatója is volt.  Filmvetítéssel mutatta be a 825 éves várost Serfőző Levente, a Nagyszebeni Kulturális Központ elnöke a Városi Könyvtár és Művelődési Házban. Szeptember 7-ig látogatható a kiállítás.

Reggeltől folyt a készülődés. Nagy bográcsokban főtt a finomabbnál finomabb ebéd, amellyel a főzőtársaságok versenyben vehettek részt.

  1. helyezett lett: Kecel Város Önkormányzata Grúber Károly marhapörköltjével
  2. helyezett lett: Németh József birkapörköltje
  3. helyen Piszár Norbi vaddisznó pörköltje végzett

Különdíjas volt a Tűzoltóság székelykáposztával és a keceli Szolgáltatóudvar marhapörkölttel.

A délután igencsak mozgalmas volt. A keceli Lovas Club szervezte idén is a szüreti felvonulást, Hatvani Gáborné üdvözölte a vendégeket. Ünneplőbe öltözött gyerekek hozták a kenyeret, Turbuczné Erzsike néni idén is magyaros ruhába öltöztette őket, és a csősz-párokat is, majd erős fiatalemberek hozták a szüreti koszorút, melyet Balláné Szűcs Adél és a kertészet munkatársai készítettek.

A menet élén kocsikázott Kecel Város polgármestere és vendége Bányai Gábor országgyűlési képviselő, utánuk a nagyszebeni küldöttség képviselői.
Őket követték az óvodások, majd a II. János Pál Katolikus Iskola tanulói, a keceli és messziről érkezett borrendek képviselői és a Szélkakas citerazenekar.

Haszilló Ferenc polgármester köszöntőjében beszélt arról, hogy Kecel ünnepli a meggyet, szilvát, virágot, most a szőlő ideje jött el. Így ha kevesebb résztvevővel is, de ragaszkodunk hagyományainkhoz a helyi szőlőtermelők, borászok egész éves kitartása, szorgalma előtt tisztelgünk. Köszönet az őket támogató szervezeteknek, közösségeknek a hegyközség munkatársainak, a falugazdászoknak, mezőőröknek. Bízunk abban, hogy a nehézségeken túljutunk az elkötelezett szőlészek, borászok kitartásának köszönhetően. 

Bányai Gábor országgyűlési képviselő a szőlő- és borágazat jelenlegi nehéz helyzetéről, az eredményességet hátráltató tényezőkről, nehézségekről beszélt. A térség lakói már sokszor voltak szinte kilátástalan helyzetben ezen a téren, de közösen kell megkeresni, megtalálni a megoldást.

A köszöntőbeszédek után a lovasok és fogatok felvonulásában gyönyörködhettek a nézők.
A fogatok elvonulása után a kisbíró, Herczeg Attila rímes szövegben számolt be az elmúlt év keceli eseményeiről.

A gyerekek örömére – de még a felnőttek is ámultak – amikor egy igazi, jámbor kétpúpú teve ballagott be a menetbe, aki tűrte, hogy megsimogassák, felüljenek a hátára és fotózzák.

A Borsószemek néptánccsoport gyermekei, a Kéknefelejcs Népdalkör tagjai, a Szélkakas Citerazenekar szórakoztatta a közönséget. A Hétszínvirág bábcsoport mesélt a legkisebbeknek, majd hagyományos szertartással két újdonsült borlovagot avattak.

Keceli Zöldek folytatták „nejlonzacskó nélkül” akciójukat. Matos Józsefné Maja szervezésével  mosható, textilből varrt, “nem eldobós” bevásárlótáskákat, vásárlótasakokat ajándékoztak a standjukat meglátogatóknak.

Az „Egészségsziget” szűrővizsgálatát, állapotfelmérését vehették igénybe a látogatók, életmód tanácsokat kaphattak a Kalocsai Népegészségügyi Osztály munkatársainak jóvoltából.

A nap folyamán a Kenderkóc Játszóház játékszerei várták a gyerekeket.
Hintókiállítás, póni kocsikáztatás, Keceli Ízek Utcája, Bortér, különféle ajándéktárgyak vásárlási lehetőségei, vendéglátó egységek kínálatai színesítették a programot.

Este a Napos Oldal Zenekar, majd a Black II Black együttes koncertje szórakoztatta a nagyérdeműt.

Ha ünnep, akkor tűzijáték. Utána bál hajnalig a keceli zenészek éjszakáján, ahol Maci Laci Band, a Lecsó zenekar, Toméró, Vancsura Csaba-Varga Vivien szolgáltatta a talpalávalót.
DJ DAMA diszkója zárta a 2019. évi szüreti mulatozást.

Varga Eszter

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (93 db kép)
MEGOSZTÁS