Sok dolog változik a felsőoktatásban a 2019/2020-as tanévtől…

Az innovációs minisztériumhoz kerül a felsőoktatás irányítása

Az Emberi Erőforrások Minisztériumától az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz kerül a felsőoktatás irányítása szeptember 1-től. A kormány szerint így jobb, ha egy kézben van a felsőoktatás irányítása, és több érv szól amellett, hogy oda kerüljön, ahol a kutatás-fejlesztés és az innováció van – erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt még két hete. A felsőoktatást továbbra is Bódis József államtitkár irányítja.

Kötelező lesz a felvételihez a nyelvvizsga és az emelt szintű érettségi

-Hirdetés-

Ahogy arról többször beszámoltunk már, a 2020-as felsőoktatási felvételire csak azok jelentkezhetnek, akik legalább egy emelt szintű érettségit és egy B2-es szintű nyelvvizsgát szereznek. Ha már idén is érvényes lett volna az új szabály, sokan kiszorultak volna a felsőoktatásból.

Tavasszal újra emelkednek az ösztöndíjak

A 2019. február 1-től 8 százalékkal (119 000 forintról 128 520 forintra) emelték, 2020. február 1-től pedig 166 600 forintra növelik a hallgatói normatívát. Ez azt jelenti, hogy emelkedni fognak a szociális és a tanulmányi ösztöndíjak az egyetemeken és főiskolákon, ezeket a támogatásokat ugyanis a hallgatói normatíva összege alapján állapítják meg.

Októbertől nyelvtanulásra is fel lehet venni diákhitelt

Októbertől nyelvi diákhitelt is lehet igényelni: ez a tanulmányi kölcsön az aktív és passzív hallgatói jogviszonnyal rendelkező, illetve a már végzett hallgatókat segíti a diplomához szükséges nyelvvizsga megszerzésében. Nyelvtanulásra 500 ezer forint vehető fel.

Forrás: https://eduline.hu
Fotó: https://pixabay.com

MEGOSZTÁS