Két új forintérme is érkezik Magyarországra szeptember elején, az egyik ráadásul egy egészen új széria első darabja lesz. A szóban forgó emlékérméket az MNB bocsátja ki, 10 000 és 2 000 – 2 000 forintos névértéken. Fizetni bár lehet velük, de nem ajánlott, a gyűjtőknek mégis igazi csemegét jelenthetnek.

-Hirdetés-

2019 szeptemberében az MNB két új emlékérmét bocsát ki, ráadásul két, egymást követő napon. Az első darab szeptember hatodikán érkezik, a magyarországi szervezett orvosképzés 250 éves évfordulójának alkalmából, és két névértéken kerül bevezetésre. A drágább érme 10 000 forinton, míg az olcsóbbat 2 000 forintos névértéken verik.

A 10 000 forintos névértéken kiadott emlékérme .925 ezrelékes ezüst lesz, súlya 31,46 gramm lesz, és 5 000 darab tükörfényes, azaz Proof érme verhető belőle. A 2 000 forintnyi névértékű darab egy színesfémötvözet (réz és nikkel) lesz, súlya 30,80 gramm, és ebből 5 000 darabot vernek majd, ám ezek csupán selyemfényes, BU darabok lesznek. 

Az évfordulós érmék átmérője névértéktől függetlenül 38,61 mm lesz, szélük recézett, tervezőjük pedig Szabó Virág. A várható kibocsátás kezdete pedig szeptember 6.

A másik érme, amit az MNB szintén szeptemberre időzített a “Magyar pásztor- és vadászkutya fajták” sorozatának legelső darabja lesz. Ami azt is jelenti, hogy egy új széria kiadása élesedik az MNB emlékérme-kibocsátási programjában. 

A sorozatot a Magyar vizslával kezdi meg az MNB, amiből összesen 10 000 darab proof-like érme verhető. Az érmék átmérője 34 mm lesz, szélük recézett, a súlyuk pedig 16 grammot fog nyomni. A vizslás érmék színesfémötvözetből (réz, nikkel, cink) készülnek, és egységesen 2 000 forintos névértéken vezetik be őket a kibocsátási program szerint szeptember 7-én. 

Fizethetünk is vele?

Az emlékérmék törvényes fizetőeszközök, tehát fizethetünk velük, ám kibocsátásuk nem forgalmi célból történik. Az MNB ezt kifejezetten jelzi is, állásfoglalásuk szerint az érmék

forgalomban való használatát kifejezetten kerülendőnek, a pénzforgalmat zavaró hatásúnak tartják.

Ezen felül már csak azért sem érdemes elkótyavetyélni a már megszerzett érméket, mert azok bizonyos idő után jócskán többet is érhetnek, mint a névértékük, de hogy mennyivel, az rengeteg dologtól függ.

Forrás:portfolio.hu

MEGOSZTÁS