„Egészségház energetikai korszerűsítése Tázláron” című projektátadó ünnepségén vehettünk részt szeptember 10-én Rideg Lászlóval a Bács-kiskun megyei közgyűlés elnökével, Kicsiny László a Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft vezetőjével, Dr. Skribanek Zoltán háziorvossal, a megyei közgyűlés tagjával, Dr. Bánfi Barbara fogorvossal, Lehoczki Ferenc Soltvadkert város polgármesterével, egészségházunk minden dolgozójával, minden kedves meghívott vendéggel, valamint kis településünk lakosságával.

-Hirdetés-

 

Bán Róbert, Tázlár község polgármestere elmondta:

Elérkeztünk településünkön az első mérföldkőhöz, az első úgynevezett TOP-os pályázati támogatásból megvalósított energetikai beruházás befejezéséhez. Nem kis út van mögöttünk, hogy eljutottunk idáig. Olyan épületet avatunk ma, amelyben az itt élők –ha nem is naponta- de rendszeresen megfordulnak amikor egészségükkel törődnek, akár a rendeléseket felkeresve, akár a szűrővizsgálatok vagy egészséggel kapcsolatos előadások alkalmával.

Tudatosan tervezve az elmúlt 5 évben közel 500 millió forint értékű beruházási összeggel gazdagodhatott községünk. Mindez köszönhető Magyarország Kormányának, a Rideg László által vezetett Bács-Kiskun megyei önkormányzatnak és Bányai Gábor országgyűlési képviselő úrnak, akik kiemelt figyelmet fordítottak és fordítanak Tázlárra és a hasonló községekben élő emberek közintézményeinek megújulására.

Tázlár történelmi ponthoz érkezett. Beérett TOP-os munkáink első gyümölcse, melynek során az egészségügyi szolgáltatást ellátó közintézmény energetikai felújítása valósult meg összesen közel 25 millió forint összegben az Európai Unió és a Magyar Kormány támogatásával.

Pályázatunkat 2016-ban nyújtottuk be, amelyhez a Megyei Önkormányzat munkatársai sok segítséget nyújtottak. A beruházás keretében az egészségház nyílászáróinak cseréje, födémszigetelése, homlokzati hőszigetelése, fűtésrendszer korszerűsítése az épület akadálymentes közlekedésének kialakítása valósult meg, akadálymentes mosdó kialakítással, egészségügyi szolgáltatásokat segítő eszközök beszerzésével, valamint a tetőn áramtermelő napelemes rendszer kiépítésével. Önerőből pedig megépítettük a fedett babakocsitárolót, valamint rendezettebbé tettük az egészségház udvarát.

Önkormányzatunk célja ezzel a beruházással az, hogy az épület energiaköltségeit, valamint károsanyag kibocsátását csökkentsük, hiszen községünk szűkös anyagi költségvetéssel rendelkezik, de a környezetvédelmet is fontosnak tartja. A felújított épület az 1960-as években épült, s azóta nem sok fejlesztés történt rajta.

Iskolánk felújításának körbevezetése Petriné Bugán Barbara igazgatónővel

Továbbá sok-sok munka, gond, küzdelem, és áldozat révén valósult meg mindez. Sok akadályt kellett leküzdeni, és sok-sok ember munkája kellett mindehhez, hogy elkészüljön. Köszönet illeti a projektben résztvevő kivitelező szakemberek alázatos, szorgalmas munkáját, akik Takó József kőműves mester vezetésével, irányításával példás munkát végeztek. Köszönet a projektmenedzsernek, a műszaki ellenőrnek, továbbá az intézményben dolgozó szakembereknek, hogy szívükön viselték a projekt sikeres megvalósítását és tűrték az építkezésből adódó kisebb-nagyobb kellemetlenségeket. Köszönöm a lakosságnak is az építkezés ideje alatt tanúsított türelmét!

Büszkék lehetünk az elért eredményre –már egy ideje teszteljük-, és mondhatjuk, jól működik. Ismét épült, szépült környezetünk.

Egészségházunk felújítása mellett reméljük, nemsokára elkészül a most kivitelezés alatt álló polgármesteri hivatal, iskola és tornaterem energetikai felújítása is, melyre összesen 139 millió forintot kaptunk TOP-os forrásból. Valamint már láthatjuk, hogy a kerékpárút építése is elkezdődött, melynek keretén belül 100 milliós TOP-os forrásból sikerül összekötnünk Tázlárt Felsőteleppel, hogy segítsük az oda és ide közlekedő kerékpárosok balesetmentes közlekedését.
Iparterület megközelítését segítő útjaink átadását is reméljük, hogy a jövő hónapban megtarthatjuk, mivel az erre elnyert 30 millió forintos forrásnak köszönhetően már az utolsó símításokat végzik a kivitelezők ezen a projektünkön is.

A fejlesztések tovább folytatódnak, mert több kisebb pályázatunknál is rendelkezünk már támogatói döntéssel, valamint reméljük, hogy a munkánk eredményeként a jövőben újabb távlatok is megnyílnak Tázlár közössége előtt.

 

-Dusy-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (34 db kép)
MEGOSZTÁS