Gyökeresen átalakul a szegedi Tisza-part, legalábbis erre lehet következtetni a pályázatokból. A lakosság most szavazhat, döntés várhatóan ősz végén lesz.

Életet szeretne lehelni a szegedi önkormányzat a Tisza-partba, s ennek érdekében tervezői pályázatot indított. A napokban a szeged.hu honlapra is kitették a pályaműveket, a lakosság szeptember végéig szavazhat.

-Hirdetés-

Összesen másfél milliárd forintot szán az önkormányzat a pályaművek díjazására és az előzetes közvélemény kutatásra. Nem feltétlenül egyetlen pályázó iroda elképzeléseit valósítják meg, s nem kizárt, hogy lesz még szondázás, mielőtt a szakmai zsűri dönt. Úgy tudjuk, hogy szakértők bevonásával akár olyan terv is születhet, amely több pályamű egyes elemeit eggyé gyúrja.

A Tisza-part fejlesztése régóta napirenden van a dél-alföldi nagyvárosban. Három éve új városi kikötő létesült a Tömörkény Gimnáziumnál. Onnan menetrendszerinti hajójáratok, illetve kiránduló hajók indulnak. A szeged.hu szerint hajót, csónakot, kajakot, kenut is lehet bérelni. Nem régen a Novotel hotel magasságában új vízi határállomás létesült.

Egy másik terv érdekesen kötné össze a felső rakpartot és a folyót. Fotó:GubaHámori

A hellovidek.hu idén júliusban számolt be arról, hogy 48 hajó elhelyezésére alkalmas kishajókikötő létesül a városban, a beruházó a szegedi Mahart Tisza Yacht Kft. Az úszóművet 15 méteres bejáró kapcsolja össze a parttal. Központi, több mint 300 négyzetméteres mólója elsődlegesen vízi pihenőhelyként szolgál majd. Ehhez az egységhez 96 méteres kikötőmóló kapcsolódik, melynél 48 hajó helyezhető el. A kikötőnél – amely igény esetén 72 férőhelyesre bővíthető – vízi üzemanyagtöltő állomást is kialakítanak – írta a lap.

Forrás: portfolio.hu
fotók:Duna-Tisza Ingatlanfejlesztő Kft., GubaHámori, Priskin

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (11 db kép)
MEGOSZTÁS