A keceli KÖZ KLUB tagjai jártak már az ország messzi tájain is, de igazán fontosnak tartják, hogy megismerjék közvetlen környezetüket, városuk nevezetességeit, érdekességeit, különlegességeit.

Többek között jártak már közösen a Palásti borászatban, amely Kecelen hajdanán Gajáry-kastély volt. Voltak már a híres Pintér Művekben is. Régóta ismert, hogy a két név, a Gajáry és a Pintér név valahol összetalálkozott.  A keceli kastélyban tett látogatás óta volt tervben, hogy egyszer a csertői kúriát is meglátogatjuk. Erre a látogatásra most került sor. Pintérné Farkas Csilla asszony mutatta be a Pintér birtokot, amelynek elődje a hajdani csertői Gajáry Ödön egykori politikus, újságíró, országgyűlési képviselő, földbirtokos birtoka volt. Jelenleg virágzó, gondosan vezetett mezőgazdasági vállalkozásként működik, ahol tapasztalható a természet és a hagyományok tisztelete, a vendégszeretet.

-Hirdetés-

Van még településünkön látni-, felfedeznivaló, de rá kell csodálkozni azokra a dolgokra is, amelyek itt vannak az orrunk előtt, észre sem vesszük, mert természetes, hogy vannak. Itt van például Kalocsa, a különleges hangulatával, látnivalóival. Ide már második alkalommal látogat el a csoport Kovács Anna gondos szervezőmunkájának köszönhetően. Az elmúlt évben az érseki város nevezetességeivel ismerkedett a csoport, most a Kalocsa híres szülöttének, Nikolas Schöffernek művészetével, majd a hungarikum rangjára emelkedett kalocsai népművészettel.

Látogatást tettünk a művész egykori szülőházában megnyitott, a közelmúltban átépített Schöffer Múzeumban, ahol a kibernetikus szobrászat megteremtőjének alkotásait csodálhattuk meg.  Tudományos eredményeket is felhasználó konstrukciói méltán tették őt ismertté az egész világon. Alkotásai ma ott találhatók Európa és Amerika számos nagyvárosában.

A fény, csillogás után a színek birodalmában tettünk látogatást. Az ezerféle színben és formában megjelenő kalocsai pingált és hímzett virágokat csodálhattuk meg a Tájházban, majd az elárvult vasútállomás épületében.

A Viski Károly múzeumban ismerkedhettünk a város történetével, a régi lakóinak életével, viseletével, életmódjával, valamint a múzeum többi bemutatott értékével.

Sokaknak nem ismeretlen Kalocsa. Többen voltak olyanok, akik a régi iskolás évekre emlékezve, nosztalgiázva látogattak el a városba. Kellemes hangulatban töltöttünk együtt egy szép napot a szomszédban.

 

Varga Eszter

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (44 db kép)
MEGOSZTÁS