Családok Hete címmel szerveztek előadássorozatot a csengődi művelődési házban, melynek során az egyes alkalmakon előadó szakemberek más-más nézőpontból közelítették meg a családi élet egyes jelenségeit, problémáit.

-Hirdetés-

A nyitó előadást Pécsi Rita neveléskutató tartotta, aki egyebek mellett arra kereste a válaszokat, hogy az okoseszközök korában hogyan óvhatjuk meg gyermekeinket a függőségtől, és romboló hatásait miként orvosolhatjuk. A szakember kitért a gyermekek körében egyre gyakoribb  tünetekre, amelyek sok esetben az elektronikus túlterheltség következtében alakulnak ki. Ilyen például a figyelemzavar, a tanulási zavar, a koncentráció- és memóriacsökkenés. A virtuálissal szemben hangsúlyozta a valódi játék szerepét, valamint kiemelte a képzőművészet, a zene, a sport és a természet léleképítő erejét. Mint fogalmazott: a gyerek számára az az app, amelyre leginkább szüksége van: apa, anya és a testvérek.

Kuti Erika címzetes rendőr őrnagy az erőszak fogalmát, típusait mutatta be előadásában, melyből a résztvevők megismerhették a szóbeli, lelki, testi, szexuális és gazdasági bántalmazás mibenlétét, s hogy milyen tüneteket produkál egy bántalmazott gyerek, hogyan jelenik meg ez önértékelésében, saját testéhez való viszonyában, társas kapcsolataiban.  A szakember kiemelte: erőszaknak minősül a szeretetmegvonás, a visszautasítás, a mellőzés, a megfélemlítés és az izoláció is, továbbá  hangsúlyozta: az erőszak nem magánügy.

Török Zsuzsa klinikai szakpszichológus az érzelmi biztonság témáját járta körül előadásában, kitérve a szülői szeretet és a feltétel nélküli elfogadás fontosságára. Mint fogalmazott, a gyerekeinkkel eltöltött minőségi idő lényeges a mai világban, a következetesség pedig minden fél számára megkönnyíti a mindennapokat. A különböző életkorok érzelmi biztonságigényét is bemutatta, hangsúlyozva az érzelmi intelligencia fejlesztését.

A sorozatzáró előadásból, Bajzáth Mária mesepedagógustól megtudhatták a résztvevők, hogy mindannyian a saját meséjének hősei vagyunk, s ehhez leginkább úgy kerülhetünk közel, ha magunk is olvasunk meséket, s nemcsak a gyermekeinknek. Ha ugyanis a mesét mesÉLJÜK, akkor egész életutunkon velünk van, segít, és ha szükséges, utat mutat a jelentős életfordulóink idején. Az előadó beszélt a túlingerelt gyerekekről, akik gazdag tárgyi környezetben élnek, de híján vannak a személyes figyelemnek. Megtudhattuk, hogy mintegy 2400-féle népmesénk van, melyek több százezer változatban élnek.

A Családok Hetén előadó minden szakember hangsúlyozta: életünk legmeghatározóbb élménye már fogantatásunktól a család. Értékéhez nem fér kétség, viszont törékeny kincs, mindannyian vigyázzunk rá!

KN

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (18 db kép)
MEGOSZTÁS