Mártáné Czékus Györgyiről sokan tudjuk, hogy  művelődési házunk szíve-lelke, ő vezeti évek óta. 2019 júliusában hirdették ki a Magyar Falu Program nyertesit. Összesen 461 nyertes pályázat lett, így nagy örömmel láttam a mi kisfalunk, Tázlár nevét is. Erről beszélgettem Györgyivel.

Mesélnél egy kicsit az előzményekről?

Büszkén mondhatom el, hogy Tázlár Község Önkormányzatának Művelődési Háza az elmúlt 12 év alatt a megye egyik leglátogatottabb kulturális intézménye lett. A múlt évben 32 ezer látogatónk volt. Jelenleg 11 állandó csoportunk van, amelyek minden korosztály számára felkínálják a lehetőséget a közösségi életbe való bekapcsolódásra.

Milyen források állnak rendelkezésre a művelődési házunk munkájához?

-Hirdetés-

A közművelődési normatíva mellett a pályázatok jelentik számunkra a lehetőséget a program kínálat bővítésének finanszírozására és a szakmai munka fejlesztésére. Mivel 20 éve jómagam is írok pályázatokat, minden, a kultúrát és a közösségfejlesztést érintő projekt szakmai lebonyolítója lettem. A Tázlári Értéktár Bizottság vezetőjeként Hungarikum pályázatokból sikerült mintaprojekt szinten végrehajtani Tázlár és testvértelepülésünk Diósad értékeinek feltárását, felállítását Imre Károly hathatós segítségével. Nagy megtiszteltetés községünknek, hogy a Tázlár Templomhegy emlékhely most került be a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba.

Tázlár, Templomhegy

A hagyomány megtartása és továbbadása az én hitvallásom része is. A Csoóri Sándor pályázaton 3 alkalommal is tudtunk támogatást szerezni, nemcsak a Rozmaring asszonykórusnak de a művelődési házban tartott Néptánc, Népi ének és Citerás foglalkozásokra is. A TOP (Területi Operatív Program) „Helyi Identitás Erősítése” konzorciumi pályázat lehetőséget ad tanulókörök létrehozására, bevezetésére , így szeptembertől színkör alakult ki iskolás gyermekekből.

Beszéljünk egy kicsit a Magyar Falu program megvalósításáról.

A Magyar Falu program nyertes pályázatának végrehajtását augusztus elsejével kezdtük meg. Nagyon sokrétű ez a pályázat és bizony van vele munka bőven a mindennapos feladatok mellett. 22.697.744 Ft-ból jut az épület felújítására, az aktuális munkákra, -a bejárati terasz most készült el éppen-, de megújul majd az udvari teraszunk is.

Művelődési ház bejáratánál levő munkálatok

A parketta felcsiszolása és lakkozása egy nagyon nagy munka lesz, a teljes belső festés, villanyvezetékek és a lámpatestek kicserélése után fog erre sor kerülni. Külső hőszigetelést is kap az épület és a nagyteremhez modern hangosítási feltételeket biztosít majd az elkövetkezendő időszakban a pályázati forrás az ünnepek és egyéb rendezvények hangosítására.

Művelődési házban tartandó esküvői előkészületek a VBR Dekor által

Az együttműködő partnerek sora elég hosszú, most csak azokat emelném ki, akikkel együtt dolgozunk ebben a projektben: Tázlári Rozmaring Asszonykórus, Tázlári jövőért Alapítvány, Öreg Tó Vendéglő, Duna-Tiszaközi Népművészeti Egyesület.
Megvalósuló rendezvények a pályázat támogatásával a Népi Tábor, Kosárfonó tanfolyam, Szüreti Felvonulás, Október 23-i ünnepség, Véradós vacsora, Idősek napja, Szomszédolás-népzenei találkozó, Tavaszi népdalverseny és Hagyományőrző nap, Március 15-i ünnepség, Juniális és Régi mesterségek bemutatója.

Mi ösztönöz téged a pályázatok megnyerése kapcsán?

Joggal várható el tőlem, hogy minden futó pályázatnak éppen az aktuális munkájával tisztában legyek, fejben tartsam és irányítani tudjam a folyamatokat. Nekem ez az életem, a programok szervezése, foglalkozások vezetése, a gyermekek tanítása mellett. Számítanak rám és elmondhatom, hogy Bán Róbert polgármester úr a munkámat megbecsüli, elismeri, értékeli. Bánné Égető Zsuzsanna képviselőasszony pedig kreatív értékteremtő ötleteivel a kulturális tevékenységeket hatékony szervező munkával támogatja, s többen is szívesen segítenek a megvalósításban.

Mesélj nekünk egy kicsit az elkövetkezendő tervekről!

A következő években a már megvásárolt tájház épületét szeretnénk IPA pályázatból felújítani, programokkal megtölteni, rendbe tenni a környezetét és a község lakosaitól összegyűjtött tárgyi emlékekkel berendezni.
A Vajdasági Szenttamás településsel pedig szoros kulturális kapcsolat kiépítését tervezzük a következő években.

Amikor sorra nyeritek a pályázatokat, mi motivál téged, hogyan van minderre ennyi energiád?

Csak teszem a dolgom hittel, emberséggel a legjobb tudásom szerint!

Sok sikert és kitartást kívánok neked a továbbiakban, maradj mindig ilyen lendületes és optimista!

-Dusy-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (20 db kép)
MEGOSZTÁS