Rengeteg téves, misztikus elképzelés kering a szülők között arról, hogy mivel segíthetnek a legtöbbet gyermeküknek, hogyan garantálhatják, hogy okos lesz, jól fog teljesíteni az iskolában, és majd az életben is. Van, aki komolyzenét hallgat várandóssága alatt, mások az egészséges étrendre esküsznek, sokan pedig drága fejlesztő játékokat vásárolnak már csecsemőkorban gyermeküknek. Persze ezek egyike sem árt, de az igazság az, hogy a legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a gyermekek értelmi képességeinek fejlesztésére az olvasás. Gyakran hallani a szakemberektől, pedagógusoktól, hogy amelyik gyerek többet olvas, az jobban teljesít az iskolában, és könnyebben megérti az új ismereteket is.

Miller-Ferjentsik Viola: Nulla hulladék című ökomeséjét “dolgozták fel” az ovisokkal, melyet láthatóan nagyon élveztek a gyerekek
-Hirdetés-

Természetesen idén is bekapcsolódott az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatába a kaskantyúi Könyvtár, Információs és Közösségi Hely is, ahol 2019. október 1-jén és 2-án is interaktív felolvasással és mókás programokkal várta a gyerekeket Farkas Emese, könyvtáros. A rendezvény ezúttal a “Könyvtárak az emberért – Felelősségünk a Földért” szlogent kapta. Erre reflektálva fenntarthatósággal és környezettudatossággal kapcsolatos mesék és foglalkozások várták a gyerekeket. 

A veszélyes hulladéknak minősülő használt elemek és akkumulátorok tárolásáról is beszélgettek

Október 1-jén az óvodások részvételével a Nulla hulladék szókártyás mesekönyv került interaktív „feldolgozásra”, mely a környezetvédelem és a szavakkal való játék szép találkozása. Amikor összeforr a kellemes a hasznossal, a szükségszerű a fejlesztő támogatással, a tanulás a tanítással. A Nulla hulladék arra sarkall, hogy mi is kezünkbe vehetjük saját háztartásunk hulladékát. Hogy gondoljuk át, mit, hol vásárolunk meg és aztán miben visszük haza, majd mit teszünk a végtermékkel. Ez a mesekönyv nem csak a problémát vázolja fel, hanem megoldásokat is ad. Nem elrettent, hanem cselekvésre buzdít. A mesekönyvhöz tartozó szókártyák pedig megkönnyítették a közös olvasást, a szavakkal való ismerkedést.

Az alsósok érdeklődően hallgatták Emesét, aki Brub kalandjairól mesélt a gyerekeknek

Október 2-án az iskolások Brub, avagy egy zokni, aminek nincs párja történetével ismerkedhettek meg, mely mese jól példázta azt, hogy nem éri meg másokat csúfolni, bántani, hiszen bármikor könnyen fordulhat a kocka. A mese által feleleveníthették, hogy mire való a barátság, miért fontos a segítőkészség, a megbocsátás és az őszinteség.

A rögtönzött előadás

De hogy ne csak a „szavak beszéljenek”, a hallottakon felbuzdulva az újrahasznosítás jegyében szebbnél szebb zoknibábokat is készítettek a gyerekek, melyekkel aztán gyorsan el is játszották Brub, a páratlan zokni és barátai kis történetét.

Hogy miért is jó könyvtárba járni? Még a gyerekek sem győztek rácsodálkozni az izgalmasabbnál izgalmasabb könyvekre

Örömmel láttam, hogy az óvodások és a kisiskolások még szeretik lapozgatni a könyveket, nézegetni a képeket, rácsodálkozni a világra. Gyakran hallom azt a mondást, miszerint „Ezt a bolygót nem a szüleinktől örököltük, hanem a gyermekeinktől kaptuk kölcsön”. Úgy gondolom, hogy a könyvtári órák is nagyszerű lehetőséget nyújtanak, azonban véleményem szerint akárcsak a nevelés, a környezeti nevelés is otthon kezdődik. Ha a gyerek azt látja, hogy a szüleinek fontos a természet, ha nem a túlfogyasztásban keresik a boldogságot és nem az jelenti számukra a sikert, hogy minél több mindent halmoznak fel. Addig azonban, amíg ez a környezettudatos generáció fel nem nő, nekünk kell felelős döntéseket hoznunk helyettük és értük is.

Kutyifa Icu 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (67 db kép)
MEGOSZTÁS