Forrai Ákos növényvédelmi szakmérnökként végzett a Nyugat – Magyarországi Egyetem Mezőgazdaságtudományi Karán, Mosonmagyaróváron. 15 éve dolgozik a Syngenta Növényvédelmi Kft.-nél. Tárgyalási szinten beszél angol nyelven. Először, mint megyei értékesítési támogató, később a marketing csapathoz csatlakozott, mint termékfelelős. Ma már a cég Kelet-Európai régiójában dolgozik, ahol a kertészeti üzletág vezetője. Forrai Ákossal készítettünk interjút arról, hogy miként érte el azt, ahol jelenleg is tart, és mint közéletben aktív polgár, hogyan látja a város jövőjét.

A mezőgazdaság és a növényvédelem mindig is az élete, de legalábbis a tanulmányai része volt. Hogyan alakult ki ez a foglalkozás?

-Hirdetés-

Már gyermekkoromban közel kerültem és megszerettem a mezőgazdaságot, ezen belül is a növényvédelmet, mivel édesapám, Forrai András közel 40 évet dolgozott a növényvédelmi közigazgatásban. Szabadidőmben sokszor elkísértem őt a területbejárásokra, később pedig szívesen besegítettem a munkájába.

A helyi általános iskola elvégzése után a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskolába jelentkeztem, ahol 1993-ban érettségiztem, majd 1994 nyarán erdész technikus képesítést szereztem. Rövid szakmai gyakorlatot követően felvételt nyertem a Veszprémi Egyetem, Pannon Mezőgazdaságtudományi Kar agrármérnöki szakára. A negyedik évet követően, pályázat útján, lehetőségem nyílt részt venni a Vidékfejlesztési Minisztérium által szervezett külföldi szakmai gyakorlaton. A program keretében 22 hónapot töltöttem az Egyesült Államokban, Florida állam legnagyobb üvegházi kertészetében, először, mint gyakornok, majd termelés-előkészítő. A külföldi gyakorlatot követően hazajöttem és itt Kecelen, a T.G-Virágdekor Szakképző Iskolában helyezkedtem el, ahol kiváló lehetőségem nyílt a megszerzett kertészeti és mezőgazdasági tudásomat kamatoztatni. 2005-ben kerültem a jelenlegi munkahelyemre, a Syngenta Növényvédelmi Kft.-hez. A svájci székhelyű Syngenta a világ vezető agrárvállalata, amely innovatív kutatással, fejlesztésekkel és technológiákkal kötelezte el magát a fenntartható mezőgazdaság mellett. Világszerte vezető pozíciót foglal el a növényvédelemben és harmadik a nagy értékű vetőmagvak területén, mintegy 26.000 embert foglalkoztat több mint 90 országban. Növényvédő szerei, vetőmagjai, szolgáltatásai és sokrétű szakmai tevékenysége révén a hazai agrárszférának is az egyik legjelentősebb szereplője.

A magyar Syngenta hazánkban piacvezető a növényvédőszerek forgalmazásában és meghatározó szerepet tölt be a vetőmagok előállítása, értékesítése területén.

A mezőgazdasági termelők számára a különféle innovatív növényvédő szerek értékesítése mellett folyamatos szakmai tanácsadást is nyújtunk. Teljes körű növényvédőszer és vetőmag választékkal állunk rendelkezésére. Készítményeink országszerte, így a keceli és környékbeli gazdaboltokban is elérhetőek.

Ezen túlmenően, kiemelt szakmai eseményeket szervezünk.

Jelenlegi munkakörömben, a Kelet-Európai régióban irányítom a kertészeti termékek üzletágát, amely igen széles termékskálát és sokféle növénykultúrát jelent. Ez földrajzi szempontból Magyarországot, Romániát, a balkáni országokat, Ukrajnát és a volt Szovjetunió összes tagországát foglalja magába. A csapatom elsődleges feladata az új piaci lehetőségek felkutatása és a megfelelő termékkör kialakítása. Ebben igen fontos szerepet játszik a hatékony együttműködés a kutatás-fejlesztéssel, valamint a baseli központban dolgozó globális és régiós marketing kollégákkal történő napi kapcsolattartás egyaránt. Nagyon szeretem ezt a munkát! A folyamatos kihívások mellett mindig új tapasztalatokat is szerzek. Közvetlenül lehetőségem nyílik megismerni a legújabb technológiai fejlesztéseket, hatóanyagokat és nem utolsó sorban az adott ország mezőgazdaságát és ezzel együtt a termelőket is.

Ezek szerint szakmai szálon is kötődik a keceliekhez, hiszen az egyik fő foglalkozás a térségben a mezőgazdaság.

Természetesen igen. Hiszen amellett, hogy szabadidőmben szeretek a természetben kirándulni és utazgatni, emellett növényvédelmi szaktanácsadással is segítem a helyi termelők munkáját. Mivel Kecel életében jelentős szerepet tölt be a mezőgazdaság – és szakmámat tekintve is ezen a téren tudom a legnagyobb segítséget nyújtani a helyi termelők számára -, ezért egyik legfontosabb feladatomnak a mezőgazdaságban élők munkájának támogatását tekintem. Az ezzel kapcsolatos információk gazdálkodókhoz időben történő eljuttatása alapvető fontosságú, mivel az Európai Unió országaiban új költségvetési időszak kezdődik, ami a mezőgazdasági támogatások rendszerét is jelentősen érinti. Mivel a mezőgazdasági ágazat várhatóan mérsékeltebb támogatást fog kapni az elkövetkezendő években, annál inkább lényeges a lehetőségek rendszeres nyomon követése és minél hatékonyabb kiaknázása. Ennek érdekében gazdafórumok szervezését fogom javasolni a közeljövőben, ahol az egyes témák szakértője ismerteti majd a legfontosabb tudnivalókat. Így a gazdálkodók első kézből és időben ismerhetnék meg az őket érintő lehetőségeket és jogszabályi változásokat, ezzel hatékonyabban fel lehetne használni a pályázati forrásokat is. Személyesen is szeretnék hozzájárulni a gazdálkodók hatékonyabb termeléséhez, ezért szakmai kérdésekben – akár a fogadóórák alkalmával is –, szívesen állnék a gazdálkodók rendelkezésére, továbbá szeretném, ha a mezőgazdasággal kapcsolatos problémák megoldása nagyobb hangsúlyt kapna az Önkormányzat tevékenységében is.

Akkor ezek szerint ez az elsődleges oka annak, hogy újra elindul képviselőjelöltként Kecelen?

Alapvetően igen, de vannak más szempontok is, amelyek miatt fontosnak tartom, hogy tevékenyen vegyek részt a helyi közéletben. Öt évvel ezelőtt mindössze 30 szavazat hiányzott ahhoz, hogy én is a képviselők közé kerülhessek. Az azóta eltelt évek megerősítettek abban, hogy tenni kell ezért a városért. Mivel a Megyei Agrárgazdasági Kamara aktív tagjaként számos agrárszakképzési programban vettem részt, így ezen a téren is szeretném támogatni a gazdálkodókat az aktuális támogatott képzési lehetőségek, hatékonyabb kihasználása érdekében, melyeket képviselőként nagyobb súllyal tudok erősíteni.

Hogyan látja Kecel jelenét és Ön szerint mit tartogathat a jövő?

Leginkább azt szeretem ebben a kisvárosban, hogy csendes, nyugodt, rendkívül barátságos. Szép a környezet, kedvesek az emberek, itt születtem és itt is nőttem fel. Tele vagyunk lehetőségekkel, csak most már jó lenne ki is használni ezeket. Úgy gondolom, hogy olyan időket élünk, amikor még néhány évig fennállnak azok a lehetőségek, amelyekkel évtizedekre előre meghatározhatjuk a településünk életét. Fontos lenne élni a forrásokkal, mert végleg le fogunk szakadni a szomszéd településektől. Az utóbbi évtizedben igen sok fejlesztés valósult meg Kecelen, de legalább ugyanennyi lehetőségtől estünk el, mert nem egységes a képviselő-testület a város fejlődésének előmozdításában. Vitatkoznak, sokszor lényegtelen dolgokon. Az egyik fél a polgármestert okolja minden elmaradt lehetőségért, a megvalósult fejlesztéseket viszont a saját eredményeinek könyveli el. A másik félnek viszont nincs elég támogatója a testületben ahhoz, hogy keresztülvigye az elképzeléseit. Fontos lenne ezen végre változtatni. Ehhez viszont a polgármester mellé olyan képviselőket kellene választani, akik támogatják az elképzeléseit.

És ha konkrétumokról is beszélünk, akkor fontosnak tartom a közlekedés és a közterületek további fejlesztését is. Nagyon lényeges a meglévő belterületi utak javítása, illetve további szakaszok építése, amire várhatóan szintén lesz kormányzati forrás. A személygépjárművek egyre nagyobb számú megjelenése, valamint a növekvő átmenő forgalom miatt, véleményem szerint tovább kell növelni a parkolóhelyek számát a városban.

T.Z. 

MEGOSZTÁS