Imrehegyen közismert személyiség Turó János. Úgy ismerik, hogy ha valamilyen ünnepség vagy másféle rendezvény van a településen, ott van, segít, anyagi támogatásban is részt vesz.

Milyen elhatározásból, felkérésre vagy önkéntes munkában teszed mindezt?

-Hirdetés-

Teljesen önzetlenül, önkéntes munkában teszem. Szeretném magam még jobban bevonni a falu életébe, segíteni ott, ahol tudok.

Imrehegy szélén, a Halas felé vezető út melletti házad előtt áll egy kicsi kápolna. Ki építette? Mi volt a célja vele?

Magam építettem. 2014 nyarán megkeresett egy úr Budapestről. Elmesélte, hogy itt nőtt fel ezen a környéken, csak sajnos édesanyukája hirtelen, korai halála miatt  elköltöztek. Azóta nem járt erre. Mesélte, hogy a szomszédságunkban állt valamikor egy feszület. Sokat mesélt a régi időkről, amikre emlékezett majd 60 év távlatából is. Érdekes beszélgetés volt számomra. Majd ezt követően egyik éjszakai álmomban azt álmodtam, hogy jövök be a házunkhoz az úton, és ott áll egy kis kápolna. Különös érzés kerített hatalmába. Akkor határoztam el, hogy felépítem ezt a kis kápolnát. 2014 szeptemberére fel is építettem teljesen egyedül.

Van-e valamilyen terved, hogy egy-egy nevezetes alkalomkor (pl. karácsonykor együtt ünneplés, közösségteremtés, esetleg zarándokút célja lehet a közeli településekről) többen összejöjjenek, látogatói legyenek a kápolnának?

Idén lesz ötödik alkalom, hogy december 23-án összejövünk a kápolnánál közös gyertyagyújtásra, amire Kecelről gyalogos zarándokok is érkeznek rendszeresen. Számos csoport kereste már fel: kerékpáros, iskolás-, óvodás csoportok, a keceli Művelődési Ház dolgozói, a kiskőrösi kerékpár klub, kiskunhalasi kerékpár klub tagjai. Minden egyes imrehegyi gyalogtúra egyik állomása.

Fontosnak tartod, hogy a település ismert, elismert legyen?

Nagyon fontosnak tartom, hogy egyre többen megismerjék Imrehegyet és a látnivalóit.

Tagja, kutatója vagy az Imrehegyi Értéktár Bizottságnak. Mennyire eredményes az értékek gyűjtése Imrehegyen? 

Jelenleg 21 értékünk van a helyi értéktárban. Folyamatban van most még három érték felvétele. Pár helyi értéket fel is sorolnék: tavaszi hérics, lóvontatású tűzoltókocsi, tűzoltó emlékszoba, dióolaj, Szent Imre park, Lourdes-i barlang, Káptalani Pince, Kardos Tibor László fafaragó munkásága, stb.

Köztudott, hogy gyűjteményeid is vannak? Mik ezek?

Régi téglák, képeslapok, régi fotók, érmék, de érdekel minden, ami régi.

Gyűjteményed tárgyaiból volt-e már valamilyen kiállítás?

Imrehegyi könyvtárban volt képeslap és fotó-, pénztörténeti kiállítás. A keceli Kiss Csaba gyűjtővel közösen csináltuk.

Imrehegy területe nem igazán volt ismert régészeti lelőhelyek szempontjából. Általad mégis bizonyítást nyert, hogy lakott terület volt már az ókorban is a környék. Neved ott olvasható a kecskeméti Cifra Palota kelta eredetű leletei mellett: Turó János múzeumbarát. Érdekel a múlt nyomainak keresése?                       

Nagyon érdekel minden egyes apróság, amit a föld rejt, legyen az egy csont vagy cserép töredék vagy egy érdekes kődarab. Ezért, ha szabadidőm engedi, járom a határt. Ha látok egy szántást, már járom is át, mert az eke szántás közben feldobhat számomra olyan dolgokat, amiből tudni lehet, hogy itt élet volt ez elött is. Fél tucat népvándorlás korabeli helyet találtam így Imrehegy határában!

Van-e valami terved saját életeddel, Imrehegy kulturális életével kapcsolatban, amit a jövőben szeretnél megvalósítani?

Eddig is vállaltam a Szent Imre településekkel való kapcsolattartás segítését, a faluban a Mikulás szerepét, falunap, egyéb kisebb nagyobb kulturális rendezvények, programok szervezését, lebonyolítását segítettem. Szeretnék még jobban bekapcsolódni a település életébe, ezért indulok az önkormányzati választáson, mint független képviselőjelölt.
A további tervem, hogy a kápolna melletti területen szeretnék létrehozni egy kis kiállító helyet a tégla-gyűjteményem, meg a régi tárgyaim számára, amit majd bárki látogathat.

-Varga Eszter-

Fotók: Turó János képarchívum

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (21 db kép)
MEGOSZTÁS