Kovács László 58 éves keceli falugazdász, foglalkozásának köszönhetően rendkívül sok keceli gazdálkodó lakossal találkozik rendszeresen. Iskolai végzettsége szerint okleveles élelmiszeripari mérnök, kertészmérnök, növényvédelmi és tápanyag-gazdálkodási szakmérnök, aki középfokú angol nyelvtudással is rendelkezik. Életének fontos része a sport, amelynek keretében 1984-ben létrehozta és egy évtizedig oktatta a kyokushin karatét Kecelen. Második danos karate mester. Házas, három gyermek édesapja, igazi aktív keceli lakos, hiszen rendszeres résztvevője tömegsport eseményeknek, az egyik legaktívabb önkormányzati képviselő a kisvárosban 2014-óta. Kovács Lászlóval beszélgettünk.

Miként alakult ki és hogyan fér bele az idejébe a gazdáknak nyújtott tanácsadás, a sport, valamint a közéleti szerepvállalás és a család is egyszerre?

-Hirdetés-

Nekem egyaránt fontos a család és a lakókörnyezetem mindennapjai. Egy vidéki kisvárosban az emberi kapcsolatok sokkal fontosabbak egy közösség életében, mint a nagyvárosokban. Mindig is Kecelen akartam élni, meg sem fordult a fejemben, hogy másol éljem le az életemet. Az iskolai tanulmányaim elvégzése után is itthon maradtam Kecelen, nem máshol próbáltam boldogulni. Kezdetben agronómus munkakörben dolgoztam, és mint ahogyan nagyon sokan a térségben, harminc éven keresztül nagyobb szőlőterületeken gazdálkodtam, munkaidő után és a hétvégéken. Ehhez sok segítséget kaptam családomtól. 21 éve falugazdászi munkakörben dolgozom. Ennek köszönhetően nagyon sok helyi gazdálkodóval van lehetőségem személyesen is találkozni, ezért mindig arra törekszem, hogy a termelők ügyeit a lehető legjobban oldjam meg, és közben a várakozási, ügyintézési időt a minimálisra csökkentsem, hogy ezzel is segítsem a boldogulásukat. 

Számomra fontos, hogy városunk fejlődjön, ezért ha valami változtatásra van szükség, akkor nem elég csak kritizálni, hanem magunknak is bele kell állni a munkába, ezért vállaltam 5 éve a megmérettetést az önkormányzati választásokon, amelynek eredményeképpen be is kerültem a képvelők közé. Így tudok a legtöbbet tenni a keceli ügyek előrejutásáért. Ha szükséges, felszólalok, javaslatokat nyújtok be az önkormányzati üléseken, szakmai fórumokon, munkahelyi rendezvényeken.

Milyen tapasztalatai vannak a keceli Önkormányzat működésével kapcsolatban?

Nagyon felemelő érzés egy kisváros működéséhez a döntéseket meghozni. Igaz ez még a jelen helyzetben is, amikor nincs meg a jelenlegi testületben az egyirányú gondolkodáshoz a többség. Úgy gondolom, hogy túl sok a véget nem érő vita a képviselők között, amely legtöbbször nem szakmai nézetkülönbségekből akad, hanem a képviselők egy részének a polgármesterrel szembeni ellenérzésének tudható be, ami nem jó a város fejlődésének. Én a legjobb tudásom szerint készültem fel, érveltem és szavaztam ebben a ciklusban. Már tapasztalatból tudom, hogy azokra a döntésekre, amelyeket a testületi üléseken hozunk, egy önkormányzati képviselőnek fel kell készülnie. Legalábbis fel kellene készülnie. A különböző témákhoz hozzá kell szólni, ha szükséges, érvelni kell azért, hogy jó megoldások szülessenek.

Képviselő jelöltként mit tart a legfontosabbnak a következő évekre vonatkozóan Kecelen?

Az elkövetkező bő egy évben hatalmas feladat előtt áll önkormányzatunk. Már most igen nagy összegű pályázati pénzek érkeznek Kecelre, amelyekkel komoly fejlesztéseket valósíthatunk meg. Mivel szűkösek lesznek a határidők, ezért sok esetben kell majd megfontolt, de gyors döntéseket hozni. Emiatt nem szabad az időnket politikai vitákra pazarolni. A Területi- és Településfejlesztési Operatív Program keretében több infrastrukturális beruházás fog megvalósulni. Az értékük összesen 1 milliárd forint körüli. Ez egy vissza nem térő, óriási lehetőség Kecel fejlődéséhez.  Ezeket a munkákat meg kell tudni majd szervezni. A kivitelezéseket folyamatosan felügyelni kell. Ezen feladatok elvégzésében, amelyek szinte egymás mellett fognak haladni, az önkormányzatunknak stabilnak kell lennie. Nem veszhetnek el ezek a lehetőségek személyes nézetkülönbségek miatt. Emiatt nagyon fontos, hogy a következő képviselő testületben meglegyen az egyirányú gondolkodás, mint például van Kiskőrösön és Soltvadkerten, ahol együttgondolkodás jellemző a képviselők között és ez nagyon meg is látszik a két szomszédos településen. Remélhetőleg ez végre Kecelen is így alakul október 13 után. Amennyiben újra lehetőséget kapok a választóktól, én ennek megfelelően fogom minden tudásom szerint végezni a képviselői feladataimat.

T.Z

MEGOSZTÁS