Pivarcsi Csaba Csengődön él családjával. Pályakezdőként helyezkedett el a település polgármesteri hivatalában, ahol köztisztviselőként, majd IKSZT vezetőként dolgozott egészen 2017-ig, változó munkakörökben.  Időközben elvégezte az Államigazgatási Főiskolát, majd elhagyva a hivatali munkát a versenyszférában helyezkedett el. Az idei önkormányzati választáson úgy döntött, hogy megpályázza a polgármesteri széket. Pivarcsi Csabával beszélgettünk

-Hirdetés-

 

Gyakorlott közalkalmazottként indul neki az önkormányzati választásnak. Hogyan alakult ki Önnél ez az elhatározás?

Gyakorlatilag az első munkahelyem volt a csengődi Polgármesteri Hivatal. Az első időkben hivatalnoki munkát végeztem, később pályázatok írásával, majd a befejezések után az elszámolások elkészítésével is foglalkoztam, így rálátásom lett az efféle feladatok kivitelezésére. Ezt követően 2012-ben jött egy lehetőség, amikor is az önkormányzat pályázati forrásból felújította a művelődési házat. A pályázathoz kapcsolódó kötelező 5 éves fenntartási idő alatti ezen feladatokat láttam el. Életem legmeghatározóbb történései is akkor zajlottak, amikor ott dolgoztam. Szoros kötődésem van a településhez, sok emberrel ápolok itt jó kapcsolatot. Egyre többen kerestek meg azzal, hogy szeretnék, ha elindulnék polgármesterként.  Én úgy gondoltam, hogy ennek akkor van értelme, hogyha olyan munkatársakat tudok magam mellett, akikkel úgy tudok együtt dolgozni, hogy kölcsönös a bizalmunk egymás felé. Időközben összejött a környezetembe jó néhány ember, akikből mostanra sikerült egy csapatot összekovácsolni. Úgy látom, hogy van közöttünk egy nagyon egészséges és nagyon jó konszenzus.

Elkezdtünk nyitott szemmel járni a faluban, igyekeztünk minél több emberrel beszélgetni. Azt látjuk, hogy számos dolog van, ami jól működik, jó kezdeményezés a településen, aminek az itt élők is nagyon örülnek és partnerek benne. Mellette más területeken pedig elégedettlenségről számoltak be a lakók. A tapasztalatunk az, hogy Csengődön nagyon nehéz dolgunk van, mert nincsenek a településünknek különleges helyzeti adottságai, nem főút mellett van, nincs működő csengődi nagyobb borászatunk, nincsen megtelepedett nagyvállalkozás, több területen nincsen szakképzett munkaerő a településen. Nehezen lehet kihasználni a nagyon pici adottságokat is. Arra viszont nagyon emlékszem, hogy az mindig is nagy erényünk volt, hogy a település nagyon gondozott, rendes, ezért szívesen jártak át ide a környező településekről biciklizni, kirándulni, sétálni. Az utóbbi időszakban a település képe megváltozott, erre is nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Az önkormányzat elkezdett olyan mezőgazdasági munkálatokat, ami sok energiát vett el. Azt gondolom, hogy maga az elképzelés jó, csak az önkormányzat lehetőségei és keretein túl nőtt.

Milyen lehetőségeket lát a közeljövőben a felsorolt problémák javítására?

El kell gondolkodni azon, hogy milyen jövőképet tudunk mutatni Csengődnek.  Először is azt céloztuk meg, hogy a településkép, annak gondozottsága, ápoltsága javuljon. A fiatalok helyben tartása érdekében, a hiány szakmát tanuló diákok részére ösztönző, támogató alapot lehetne létrehozni tanulmányaik finanszírozására, hogy helyben vállaljanak a későbbiekben munkát, vagy Csengődön indítsanak vállalkozást. Tennünk kell azért, hogy az egészségügyi ellátás tovább tudjon működni. El kell érni, hogy helyben élő, jövőjüket helyben tervező szakemberek a falu szolgálatában tudjanak dolgozni. Az önkormányzatnak ebben példát kell mutatni a foglalkoztatásukkal. Fontos lenne most egy vonalat húzni és megnézni, hogy hogyan áll most az önkormányzat, mi a teherbíró képessége. Én abban kezdtem el gondolkodni, hogy legyen egy reális cél, amit összeszedett munkával elérve tovább tud lépni a település. Ami jó pályázat, jó lehetőség, azt természetesen mindenképpen érdemes folytatni, de nézzük meg, hogy mi az, amit elbír ez a település. Fontosnak tartom, hogy az elnyert pályázatokat minél gyorsabban ki tudjuk vitelezni. Tudomásul kell vennünk, hogy a falu népessége idősödik, egyre több azok száma, akik idős, egyedülálló, kiszolgáltatott emberként segítségre, törődésre szorulnak. Van egy nagyon jól működő családsegítő központunk, amit talán lehetne még továbbfejleszteni. Fiataloknak egy klubfoglalkozás beindításán gondolkodom még most, ami itt tartó erő lehetne a fiatalabb generáció számára is. Ösztönözni kell a fiatalokat, hogy fektessék az energiáikat Csengődre. Vannak az önkormányzatnak olyan ominózus területei, amit lehetne másképpen is, vagy jobban is csinálni nyilván azzal együtt érdemes megtartani a jó kezdeményezéseket is. Jó ötletnek tartom azt, hogy egy belső teret kezdett el kialakítani a jelenlegi polgármester az ingatlanvásárlásokkal, folytatnám akkor, ha az önkormányzatnak az összes többi területe rendben van és élen jár ebben. Annak örülnék ha a település külső és belső kapcsolatrendszere is erősödni tudna. Nagyobb szerepet szánnék a civil szervezeteknek. Az információs rendszer abszolút megújításra vár. Legyen egy reális tájékoztatása a falubelieknek. Ilyen gondolatok mentén kezdtünk mi el együtt gondolkodni, remélem, hogy sikeres lesz.

T.Z. 

MEGOSZTÁS