Zavartalan, szép idő fogadta mindazokat, akik október 5-én részt vettek a szüreti felvonuláson Tázláron.

-Hirdetés-

A néphagyományok teljes mértékű felelevenítésével indult reggel 8 órakor az ébresztőjárat DJ Majorral, ahol hangos zene és vidám üdvözlő szavakkal ébresztette és invitálta a felvonulásra Tóth Csaba kisbíró, a tázlári jó népet. Természetesen a helyiek, meleg pogácsával, szendviccsel, borral, pálinkával hálálták meg a zenés ébresztőt. A kedves vendéglátást pedig körtánccal köszönték meg a daloló ébresztők.

Kónya István reggeli kínáló pálinkája

Délelőtt 11 órától gyülekeztek a lovasok és a lovaskocsik a sportpályán, míg a Rodeó kocsma előtti parkoló közel 30 feldíszített traktorral, csettegővel és egyéb más érdekes járművel telt meg. Az indulásra várakozók nem nagyon unatkozhattak, hiszen regisztráció után rögtön el is fogyaszthatták a nekik járó finom töltött káposztát. Az asztalon volt még tázlári újbor is, amely nedvesen tartotta mindenki torkát.
Délután 13 órakor aztán meg is indultak a fogatok, gépek Felső-Tázlár irányába. Miután tettünk egy nagy kört Felső-Tázláron, már vártak minket az első megállóhelynél. Jó tázlári szokáshoz híven idén is csak első osztályú portékák kerültek az asztalra, amiket a jó felső-tázlári lakosok adtak össze. Itt műsort adott a Tázlári Citerazenekar, illetve a csőszpárok táncát láthatta az ünneplő nép. A csősztánc zenei aláfestésében a Tázlári Rozmaring Asszonykórus is közreműködött. Ezután közös táncra invitálták a párok a falu apraját-nagyját.

Csőszpárok tánca

A következő megállóhely a tázlári vásártéren volt, ahol hasonló jókedvvel és szeretettel fogadták az ünneplő menetet, a kilátogatók és kínálók. A nap egyik csúcspontja volt, amikor az utolsó utcát a régi hagyományoknak megfelelően menettánccal járta végig a  felvonulók egy része. A Tázlári Kisbíró miután kidobolta mi történt az elmúlt esztendőben, ismét a csőszpárok műsorát és a Tázlári Citerazenekar vidám dalolását kísérhette figyelemmel a közönség. Ezt követően ismét vidám eszem-iszom, dínom-dánom vette kezdetét. A talpalávalót továbbra is DJ Major szolgáltatta.

A szüreti felvonulás egyik programeleme volt egy felhívás is, amely arra invitálta a kedves embereket, hogy otthonaikban készítsenek madárijesztőket. Ezek a tázlári és soltvadkerti emberek által készített vicces, mókás alakok színesítették a vásártér díszletét. A készítők természetesen jutalmazásban részesültek.
A szüreti felvonulás eredményhirdetéssel zárult, ahol a szervezők átadták a “Legszebb Lovas-lánynak” járó díjat. Az idei évben Kocsi Petra kapta az elismerést. Továbbá jutalomban részesült a bócsai Bak Antal, aki gyönyörűen feldíszített csettegőjével érkezett a rendezvényre.

Ezután nem sokkal megindultak hazafelé a felvonulók. Viszont a program itt még nem ért véget, ugyanis a Rodeó kocsmában bállal ünnepelték a szüretet. A talpalávalót Fejes Dávid és zenekara szolgáltatta.
Természetesen az egész nap folyamán a Tázlári Polgárőr Egyesület tagjai figyelték a forgalmat, illetve segítették az átutazók biztonságos közlekedését, tájékoztatását. Köszönet és hála nekik!

Polgárőreink

Továbbá óriási köszönet minden résztvevőnek, támogatónak, segítőnek, szervezőnek, kínálónak, táncosnak, felvonulónak, a hatóság képviselőinek, az önkormányzatnak, hiszen ez a csodálatos és sikeres nap nem jöhetett volna létre Önök nélkül.
Köszönet mindazoknak, akik támogatták a rendezvényt bármilyen formában!

Isten tartsa meg jó szokásukat, találkozzunk jövőre is!

-Dusy-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (78 db kép)
MEGOSZTÁS