Az 1956-os év slágere a Bárhogy lesz, úgy lesz volt. Október 23-án azonban az egyetemi ifjúság és a hozzá csatlakozó tömeg azt mondta: ne legyen akárhogy! Elég volt a megalázottságból, a félelemből és kiszolgáltatottságból, az éjszakai elhurcolásokból és a rögtönítélő népbírósági perekből.

1956-os forradalom Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet meg­szállás ellen folytatott szabadságharca. A budapesti diákok tün­te­té­sével kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával fejeződött be november 10-én.

-Hirdetés-

Az október 23-i budapesti tömegtüntetés még aznap éjjel fegyveres felkeléssé nőtt. Ez a kormány bukásához, a szovjet csapatok visszavonulásához, majd a többpártrendszer visszaállításához és az ország demokratikus átalakulásához vezetett. November első napjaiban az új kormány megkezdte a tárgyalásokat a Szovjetunióval a szovjet csapatok teljes kivonásáról, a Varsói Szerződésből való kilépésről és az ország semlegességéről.

Fáklyás felvonulást szerveztek Tabdin

Ezt a piros betűs napot ünnepelték meg Tabdin is. A falubeliek fáklyás felvonulással emlékeztek meg a forradalomra és a polgármesteri hivatal elől indultak meg pontosan ugyanúgy, mint anno 1956 október 23-án a tüntető tömeg. A faluház előtt megkezdték műsorukat, amit Fábián Sándor polgármester úr nyitott meg ünnepi beszédével. 

Fábián Sándor Polgármester Úr beszédje közben

Megosztotta a jelenlévőkkel néhány gondolatát október 23-ról:

„Az új nemzetnek nincs személyes emléke a diktatúra idejéből, így új feladatot kaptunk. Meg kell nekik tanítanunk, hogy a szabadságot és a nemzeti függetlenséget nem adják ingyen és nem adják örökbérletbe. Mindennap meg kell újra és újra küzdenünk érte. Tudniuk kell nekik is, hogy eljöhet az a pillanat, amikor nekik is meg kell harcolniuk érte! Mindannyian 1956 büszke örökösei vagyunk.

Éljen a magyar szabadság!
Éljen a haza!”

A polgármesteri beszédet az iskolások műsora követte: Barna Gabriella és Szávai Tímea 4. osztályos tanulók mondtak verset.

Barna Gabriella és Szávai Tímea versmondás közben

László Klaudia megmutatta újra tehetségét és elénekelte nekünk Máté Péter: Most élsz című dalát, amivel ismételten könnyeket csalt az emberek szemébe. Mindezt a kopjafa megkoszorúzása követte s végezetül közösen meghallgattuk a Himnuszt.

K.E.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (26 db kép)
MEGOSZTÁS