„Különleges kiállítás megnyitójára várjuk kedves vendégeinket október 25-én 17.00 órára. Olyanra, amelyről méltán állítható, hogy bármely magyar múzeum büszke lenne. Dr. Csapi Géza, városunk gyógyszerésze és megbecsült polgára, évtizedek óta gyűjti a Magyar Királyságról készült több évszázados eredeti térképeket, a legkorábbiak több mint 400 évesek!” – olvashattuk a keceli Városi Múzeum Facebook oldalán. Ezzel a tájékoztatóval hívták az érdeklődőket.

-Hirdetés-

A tárlat Hungaria Regnum A Magyar Királyság Térképészeti Ábrázolásai 1580-1850 címmel nyílt meg.

48 különösen nagy értékű régi térkép látható a kiállításon, ahova egy hónapig érdemes ellátogatni olvasószemüveggel, de leginkább nagyítóval. A látogatást hosszabb időre kell tervezni, mert minden darab felér egy időutazással. Elénk tárul 1580-1850-ig, a 16. század végétől a 19. század közepéig terjedő időszak Magyarországa, Európája, ahogy abban az időben ábrázolták a térképek készítői.

Benyák Ferenc múzeumigazgató arról beszélt, hogyan bukkantak rá dr. Csapi Géza páratlan gyűjteményre.

Szakál Aurél a kiskunhalasi Thorma János Múzeum igazgatója a térképkészítés történetéről mesélt. Arról, hogy hogyan tájékozódtak régen az utazók, amikor még nem volt lerajzolva az út, amerre menni kellett. Hogyan változott a térképkészítés a kézi rajzolástól technika fejlődésével, a fa-, réz-, majd az acélmetszetig, amellyel már sokszorosítani lehetett.

Dr. Csapi Géza gyűjteményének kialakulásáról mesélt, a gyerekkori rajzolástól az első repro térképen át, hogyan jutott el odáig, hogy mára már csak eredeti példányokat gyűjt. Minden darabnak története van, minden térkép különleges valamitől. Van olyan például a török hódoltság idejéből, amelyen nincsenek rajzolt határok, de a tornyokon lévő félhold, vagy kereszt után következtetni lehet, meddig tartott a fennhatóság. Van olyan térkép, amelyen 8000 helységnév szerepel. Legtöbbnek a keretező részében van valami különleges, jelkép, vagy ábra. Felsorolni is lehetetlen volna, mennyi ismerettel rendelkezik gyűjteményének egy-egy darabjáról a gyógyszerész úr.

Benyák Ferenc megnyitotta a kiállítást, egyben megköszönte létrehozóinak munkáját.

 

Varga Eszter

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (21 db kép)
MEGOSZTÁS