November 1-jén, Mindenszentek napján keresztet állítottak Csengődön a Bocskai és a Kodály utca sarkán. Az ötlet Földi Istvántól származik, aki eleink hagyományainak tisztelője és a múlt tárgyainak hű őrzője. Párjával, Hegyi Zsuzsannával faragták a keresztet, és Krisztus képmását is István festette meg. A fémből készült korpusz kivágásában Rákóczi Zoltán segített.

-Hirdetés-

– Más településeken járva szemünkbe ötlött, hogy több feszület is van az utak mentén, Csengődön pedig csak három út menti kereszt van: egy a templom előtt, egy a tabdi elágazásnál, egy pedig a falu Akasztó felőli bejáratánál. Úgy döntöttünk Zsuzsival, hogy készítünk egy feszületet hagyománytiszteletből. Mert hitünk szerint a hagyományt nem ápolni vagy őrizni, hanem tisztelni kell – fogalmaz István.

A feszületet Havris György katolikus pap szentelte fel a szentmisét követően, ünnepélyes keretek között. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Pivarcsi Csaba polgármester, Németh István és Stiedl Zoltánné képviselők. A bensőséges hangulatú ünnep szeretetvendégséggel, kötetlen beszélgetéssel zárult.

A felszentelt kereszt, amely a Csonka-toronyhoz vezető Szent Imre zarándokút mentén található, lelki útmutatót nyújthat nemcsak a zarándokoknak, hanem a mindennapokban mellette elhaladóknak is.

KN

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (32 db kép)
MEGOSZTÁS