November elseje, halottak napja. „Ezen a napon a Katolikus Egyház ünnepélyesen minden elhunytról, de különösen is a tisztulás állapotában levő szenvedő lelkekről emlékezik meg.”

-Hirdetés-

Ezekben a napokban sokan felkeresik a temetőket, ha egész évben nem tették, most rendbe teszik, felvirágozzák elhunyt szeretteik sírját, gyertyát, mécsest gyújtanak az emlékükre.

Kecelen a halottak-napi megemlékezés szentmisével kezdődött a Szentháromság templomban. Burányi Roland plébános arról beszélt, hogy az ember a korától függően másképpen gondolkodik a halálról, a temetőlátogatásról. A fiataloktól még a gondolata is távol áll. Az időseknek szinte a mindennapjukat az emlékezés tölti ki. A mai nap nem csak az elmúlásról, hanem a feltámadásra való várakozásról, készülődésről szól.

Vannak közös halottjaink, akik életüket áldozták a haza oltárán. Ők a háborúban, forradalmakban estek el. A szentmise után a Ligetben az I. Világháború áldozatainak emlékművénél folytatódott megemlékezés. A Himnusz eléneklése és imádkozás után Pap József diakónus megszentelte a helyet. Azután közös imádkozással a temetőben lévő II. világháborús emlékműhöz gyalogoltak együtt a hívek. Ott is lerótták tiszteletüket a jelenlévők. A Mária-himnusz és az elhunytakért szóló ima után gyertyákat gyújtottak. Mindkét helyen megjelenésével tisztelgett a Nemzetőrség parancsnoksága.

 

Varga Eszter

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (32 db kép)