Neves gyermekpszichológusok szerint nem kell letiltani a gyermekünket, egy-egy videós követéséről, mivel semmi káros nincs benne. Arra viszont oda kell figyelni, hogy meglegyen az egyensúly az életében: legyen mellette ideje a játékra, sportra, olvasásra, barátokra, családra, és sok minden másra is. Egy srác, aki ül a gép előtt, játszik és közben kommentálja, amit csinál, majd feltölti a Youtube oldalára, tehát youtuber. Egy srác, akinek az életét megváltoztatta a játék iránti szenvedélye, egy srác, aki nem más, mint a Csengődön élő Romfa Hunor, alias Sajt32. Ő mesélt nekünk videós életéről.

-Hirdetés-

Tevékenységemet nem igazán gondolom munkának, az időmet magam osztom be. Heti három- négy videót szoktam feltölteni, de ezek kitalálása sok időt vesz igénybe. Folyamatosan jegyzetelek, gondolkozom a helyzetek megvalósításán. Főként gyerekeknek készítem a videóimat. Többfajta youtuber típus van, attól függően, hogy milyen témát választ. Az oldal fő szlogenje is az, hogy csináld azt, amit szeretnél. A Youtube fordítása talán az is lehetne, hogy közvetítsd magadat az internetre. Videóimban azokat a számítógépes játékokat mutatom be, amikkel játszottam is. Szerintem a Roblox nevű játék, népszerűsége nekem köszönhető. Ezekben a játékokban minimális az erőszak. A Minecraft csak a te fantáziádra épül, a felépített világod lehetőségeinek száma korlátlan. Ez egy hasznos játék, edukációs verzióját már bevezették az iskolákba.

Hogyan lesz szórakozásból munka?

Amikor egy videós elér egy adott követőszámot, akkor a különböző cégek felfigyelnek rá és bevonják az értékesítésbe. Én is a forgalmazók játékait ajánlom azáltal, hogy azokkal játszom. Ezekért a reklámokért fizetést is kapok. Nagyon sokan megkeresnek, hogy ajánljam a termékeiket, de én általában nemet szoktam mondani, mert nem mindegy hogy mit közvetítek a gyerekeknek. A szerencsejátékos oldalak felkéréseit, sosem vállalom el.

Tulajdonképpen példakép vagy! Mennyire érzed ezt felelősségnek?

Több dologra is oda szoktam figyelni, például sosem káromkodom a videóimban. Az előbb említett megbízásokat is szűröm. Nem mindenáron a pénz motivál. Ha úgy gondolom, hogy azzal a termékkel, amivel megkeresnek, bármilyen formában is árthatok, akkor nem vállalom el a forgalmazását. Továbbá tagja lettem a Bács-Kiskun Megyei Balesetmegelőzési  Bizottságnak is, ezáltal egy olyan projektben veszek részt, amiben egy adott témát dolgozok fel és építem azt be a videókba. Például a biztonsági öv használata, vagy hogy legyenek este láthatóak, sőt külön a kerékpáros közlekedésre is kitérek. Már három videómba is szerepeltek ezek a különféle balesetmegelőzési tanácsok.

Mik a mostani trendek, a legnézettebb videók?

Nem követem a trendeket, mert ha megnézem a többieket, akkor akarva akaratlanul is elkezdem másolni. Nagyon fontos, hogy megőrizzem az egyediségemet. Az a jó, hogy ha valamit hasonlóan csinálok, mint egy másik videós, akkor a barátaim rögtön szólnak, hogy ilyen már van. Egyszer azonban előfordult velem, hogy egy olyan videót készítettem, amit már más megcsinált előtte pár hónapja. Ez azért sem szerencsés, mert a nézők ilyenkor azt hiszik, hogy másolom a másikat. A videóimat nem szoktam megvágni, igyekszem beletenni mindent akkor, amikor készítem. Így lesz közvetlen és nem direkt.

Mik a jövőbeni terveid?

A videós életem véges, ezt nem csinálhatom örökké. Jövőre szeretnék egyetemre menni, operatőr, vagy hasonló filmes dolgokban gondolkozom.

Sajt32 és UborCraft

Mit tanácsolsz azoknak, akik szeretnének ezzel foglalkozni?

Az egyediség a legfontosabb, hogy mennyire tudsz más lenni, mint a többi ember. Nagyon sok videós van az országban, akiknek 100 ezer fő felett van a követőjük, körülbelül 120 ember. Nagy befektetés is, mert ugye kell egy számítógép, egy mikrofon, kamera és ezek mind jó minőségűek. Szerintem mindezek mellett kell egy nagyfokú kitartás is. Én 7. osztályos koromban kezdtem és igaziból érettségi előtt lettem ismert. Mindenkinek azt javaslom, hogy: ne a pénzkereset motiváljon, addig csináld, amíg szereted. Természetesen a szüleidet se hagyd ki, mindenképpen beszéld meg velük, hogy szeretnél videót feltölteni a Youtube-ra vagy bármilyen más közösségi felületre. Amikor megjelenik az arcod egy ilyen videóban, akkor céltáblává válhatsz a zaklatók, bűnözők számára. Először én is csak olyan videókat készítettem, amiben csak a hangom volt hallható. Később, amikor már rendezvényekre hívtak, akkor adtam hozzá az arcomat is, hiszen különben senki sem ismert volna meg.

Mennyire változtatta meg az életedet a hírnév?

Iskolás éveimben nem nagyon mentem el a faluból, aztán szinte egyik pillanatról a másikra bejártam az országot. Volt olyan időszak, hogy minden hétvégén hívtak valahová. Legtöbbször rendezvényszervező hív, hogy szeretnének látni az eseményükön. Viszont a Youtube-on vannak olyan partnercégek is, akik segítik a videós munkáját, szponzort keresnek neki. A márkás cégek ilyenkor nem a videóst keresik meg, hanem hozzájuk fordulnak és ők közvetítik nekünk a munkát.

A számítógépen kívül is élem az életemet

Nagyon sokat ültem a gép előtt és játszottam különféle számítógépes játékokon. Mára már csak akkor, amikor videót készítek. Nagyon sok barátom volt és lett is, szabadidőmben velük focizok, vagy motorozok. A legnézettebb videóimat is baráttal együtt készítettem el. Az egyiket több mint 900.000 látták, míg a másik egy Minecraft-os játék pedig lassan az ország legnépszerűbb játékos videója lesz.

B.M

MEGOSZTÁS