Soha nem látott mértékben újult meg a magyar egészségügy és ez a jövőben is folytatódni fog – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára szerdán Berettyóújfaluban.

Vitályos Eszter az alapellátás és népegészségügy rendszerének átfogó fejlesztését áttekintő  regionális projekt záró rendezvényén kiemelte: 2010 óta európai uniós támogatással felújítottak 77 kórházat, 54 rendelőintézetet és 104 mentőállomást, létrejött 23 új rendelőintézet és 31 új mentőállomás.

-Hirdetés-

Ismertetése szerint az elmúlt csaknem tíz évben több mint 500 milliárd forintos fejlesztés valósult meg az úgynevezett konvergenciarégiókban, vagyis a fővároson és Pest megyén kívüli területeken.

Az államtitkár a megújulás egyik szép példájának nevezte az alapellátás és a népegészségügyi rendszer átfogó fejlesztését, amely az Emberi Erőforrás-fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében valósult meg országosan csaknem hatmilliárd forint, ebből Berettyóújfaluban mintegy 150 millió forint támogatásból.

Hozzátette: a program átfogó célja az, hogy javuljon a lakosság egészségi állapota, növekedjen a születéskor várható élettartam és az egészségben eltöltött évek száma, és a fejlesztés járuljon hozzá az alapellátás megelőzés központú átszervezéséhez, ezáltal a lakosság egészségtudatosságának növeléséhez, illetve a megelőzéssel kapcsolatos területi egyenlőtlenségek csökkentéséhez.

A praxisközösségekről azt mondta, hogy az együttműködés fejlesztésével bővül a lakosság által igénybe vehető preventív, személyre szabott szolgáltatások köre, miközben a praxisközösség elősegíti az erőforrások hatékony szervezését, biztosítva ezzel a könnyebben elérhető, magasabb színvonalú és bővített tartalmú egészségügyi szolgáltatásokat.

“Ez a program remek példája annak, amikor a lakosság, az önkormányzat, az egészségügyi ágazat és a kormány elképzelései találkoznak” – mondta Vitályos Eszter.

Muraközi István (Fidesz-KDNP), a város polgármestere közölte, a településen jelentős mértékben javultak a betegellátás feltétele az elmúlt években. Felújították a gyermekorvosi és a felnőttháziorvosi rendelőt, a Gróf Tisza István kórházban pedig a pályázati forrásoknak köszönhetően 21. századi körülmények között fogadhatják a betegeket – sorolta.

Cséki János, a projekt szakmai vezetője elmondta: a Berettyóújfalu mellett Komádi, Magyarhomorog és Mezőpeterd lakosságát is érintő projekt során kialakítottak egy praxisközösséget, amelyben hét orvos – egy gyermekháziorvosi és hat felnőtt-, illetve vegyes praxis – vesz részt. Bővítették a praxisok által nyújtott preventív szolgáltatásokat, megvalósult a praxisok együttműködésének fejlesztése.

A projekt keretében kiemelt fontosságot kaptak az egészségállapot-felmérések, az életmód-tanácsadások, a prevenciós rendelések, továbbá a bevont szakemberek tájékoztatásán felül külön marketing tevékenységekkel is próbálják ösztönözni a lakosságot a szervezett szűréseken való részvételre – fűzte hozzá Cséki János.

Forrás: MTI 
Kép: illusztráció 

MEGOSZTÁS